Van thema wisselen bij een actieve webwinkel [NB]

Een webwinkel optimaliseer je bijna constant. Soms is het dan ook nodig om je thema aan te passen om door te blijven groeien. Het wisselen van een thema op een 'live' webwinkel vergt enige planning om zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder vind je een aantal tips om dit te optimaliseren.

Wat zijn de gevolgen van het veranderen van thema.

Bij het omzetten van het thema verdwijnen enkele specifieke instellingen:

• Alle instellingen bij WEBSITE > Design > Thema editor > Thema aanpassen worden vervangen door de standaardinstellingen van het nieuwe thema.

• Alles wat in de Template Editor is aangepast zal verdwijnen. De code in de Template Editor wordt namelijk vervangen door de code van het nieuwe thema.

Zoals je ziet zullen dus alleen de thema gerelateerde instellingen verdwijnen. Producten en productfoto's, categorieën, textpagina's etc. blijven allemaal behouden. zie ook het artikel over de gevolgen van het veranderen van thema.

Omdat bij het installeren van een nieuw thema de design instellingen weer gereset worden, zal er direct na het installeren de webwinkel op de standaard configuratie van het nieuwe thema draaien. Daarom is het aan te raden om deze stap goed voor te bereiden, zodat je dit snel weer kunt aanpassen.

Het openen / aanvragen van een testomgeving

Lightspeed biedt haar klanten de mogelijkheid om een testomgeving aan te vragen. Dit is een tweede, gratis webwinkel welke je kunt gebruiken om bijvoorbeeld thema's, apps en instellingen op te testen. Maak via https://www.lightspeedhq.nl/ecommerce/ een nieuwe Proefperiode aan en stuur een berichtje naar Support of wij deze op 'Test' kunnen plaatsen.

Let op! Een testomgeving is niet gekoppeld aan de webwinkel. Instellingen die je doet in deze omgeving moeten ook in de live omgeving gedaan worden.

Het nieuwe thema configureren

Voordat het thema op de webwinkel wordt geplaatst is het aan te raden om deze eerst rustig te ontdekken in een testomgeving. Zo kun je alle features proberen en het design of de kleuren aanpassen tot je tevreden bent met het resultaat. Het is aan te raden om een export van je producten te maken, en deze vervolgens te importeren in de testomgeving. Op die manier heb je een aardig idee hoe het er straks uit komt te zien.

De overstap voorbereiden

Voordat we het nieuwe thema installeren op de webwinkel is het belangrijk om goed in kaart te brengen welke instellingen je moet aanpassen na het installeren. Denk hierbij aan het volgende:

• Verzamel alle afbeeldingen voor dit thema, zoals banners en headlines, in map. Zorg ervoor dat ze goed gelabeld zijn zodat je snel kunt zien welke waar hoort.

• Maak screenshots van de gehele thema instellingen pagina van de testomgeving. Je kunt er daarnaast nog voor kiezen om in bijvoorbeeld een Word bestand de waardes van de thema instellingen (bijvoorbeeld kleuren) te kopieren, zodat je deze straks snel kunt knippen en plakken. Een derde optie is om de instellingen pagina in een apart browservenster te openen, zodat je deze van het ene naar het andere venster kunt kopieēren.

• Maak een back-up van eventueel maatwerk of aanpassingen welke je wilt behouden.

Installeer het nieuwe thema.

Nu alles gereed is om de overstap te maken is het tijd om het nieuwe thema ook op de webwinkel te installeren. Kies een rustig tijdstip om deze overstap te doen. Op die manier hebben de minste mensen hinder van de transitie periode.

Wij raden aan om de overstap tijdens de openingstijden van het supportteam te doen, zodat er bij eventuele problemen direct iemand van beschikbaar is voor ondersteuning.

Het overzetten van veranderingen in de template editor

Wanneer je in de testomgeving ook aanpassingen hebt gedaan in de code van het thema (via de template editor) neem dan contact op met support. Zij zullen dan het thema kopieëren naar je webwinkel.

Let op! Dit overzetten bedraagt enkel het thema zelf. De instellingen (kleuren, afbeeldingen, etc) dienen hierna nog handmatig goed gezet te worden.