Verzenden met PostNL

Met de PostNL integratie geeft u uw klanten extra verzendmogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld de leverdatum en -tijd opgeven, of het pakket laten bezorgen op het Postkantoor (PakjeGemak). Ook kunt u eenvoudig pakketten versturen binnen en buiten Europa.

De PostNL integratie maakt automatisch Track and Trace codes (barcodes) voor u aan en meldt uw pakket aan bij PostNL wanneer u gereed bent om deze te versturen.

Aanmelden bij PostNL

Voordat u gebruikt kunt maken van de PostNL intergratie heeft u een contract met PostNL nodig voor het verzenden van pakketen. U kunt al een contract afsluiten vanaf 100 pakketten per jaar. Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan.

Nog geen contract met PostNL

In uw aanmelding geeft u aan dat u nog geen contract heeft. Afhankelijk van uw jaarvolume neemt PostNL contact met u op, of krijgt u een e-mail toegestuurd met een link naar de contractaanvraag. Nadat de contractaanvraag is afgerond, kan het een aantal werkdagen duren voordat u de benodigde gegevens (zoals klantnummer en contract) krijgt toegestuurd.

Let op! Het kan even duren voordat u gebruik kunt maken van de integratie. De doorlooptijd voor een contract telt meerdere werkdagen en ook het aanmelden van bezorgopties kost enkele dagen. U kunt gebruik maken van de bezorgopties van PostNL zodra u een contract heeft voor de opties en deze vervolgens heeft geactiveerd in uw webwinkel.

Al een contract met PostNL

Als u al een contract heeft met PostNL voor het verzenden van pakketten, geef dit dan aan in uw aanmelding. Uw aanmelding wordt binnen enkele werkdagen verwerkt. U krijgt een contractaddendum toegestuurd om akkoord te gaan met het gebruik van de bezorgopties. Er is één contractaddendum voor alle bezorgopties en u dient akkoord te gaan met de voorwaarden van alle bezorgopties voordat u ze kunt gebruiken. U kiest zelf welke u vervolgens wilt aanbieden aan uw klanten. Alle bezorgopties zijn afzonderlijk aan of uit te zetten.

PostNL instellen

U kunt PostNL instellen onder Systeem > Instellingen > SHOPINSTELLINGEN > Verzendmethoden > PostNL configureren. U komt dan terecht op een pagina waar u de volgende opties kunt instellen:

LOGIN INFORMATIE

• Schakel deze integratie - activeer PostNL door de checkbox aan te vinken.
  • Klantnummer - dit is het unieke nummer van uw account. Dit wordt door PostNL verstrekt.
  • Klantcode - dit is het unieke nummer die door PostNL wordt verstrekt.
  • Locatiecode - dit is een nummer dat uw verzendlocatie vertegenwoordigt. Dit wordt door PostNL verstrekt.
  • Mode - zet op Test wanneer u de shop aan een testaccount (staging) van PostNL wilt koppelen. Zet op Live wanneer u de shop aan een live account van PostNL wilt koppelen.
  • Gebruikersnaam - vul hier uw PostNL gebruikersnaam in
  • Wachtwoord - vul hier het wachtwoord van uw PostNL account

VERZENDMETHODEN

Naast de standaard thuisbezorgmethode waarbij u kunt bezorgen op een dag en tijdstip naar keuze, met PostNL Checkout, kunt u met de PostNL integratie ook extra verzendmethoden aanbieden.

• Rembours - klanten kunnen door middel van rembours pakketten aan de deur betalen.
  • Mailbox delivery (Brievenbuspakje) - pakketten die door de brievenbus passen.
  • Ophalen bij een pakketautomaat (PakjeGemak) - naast stipte thuisbezorging heeft PostNL ook een landelijk netwerk van ophaalpunten. Uw klanten hebben de keuze om hun bestelling op te halen op een van de vele Postkantoren. Onder andere bij Albert Heijn, Bruna, Jumbo en Primera.
  • Extra vroeg ophalen en avondlevering - met de optie Extra Vroeg Ophalen kunnen uw klanten hun pakket zelf ophalen bij 400 locaties in Nederland. Dit kan van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 8.30 uur. Bij avondleveringen worden pakketten 's avonds tussen 18.00 en 21.30 afgeleverd.
  • Europe levering (Eu-Pack) - pakketten verzenden naar landen binnen de Europese Unie, Klik hier voor meer informatie.
  • Wereldwijde levering (Global-Pack) - pakketten verzenden naar landen buiten de Europese Unie. Klik hier voor meer informatie..

VERZENDMOGELIJKHEDEN

• Verzekerd versturen (Verhoogd aansprakelijk) - u kunt het pakket verzekeren als u kostbare goederen wilt versturen. Klik hier voor meer informatie.
  • Retour bij geen gehoor - het pakket wordt geretourneerd bij geen gehoor en kan door middel van MijnPakket een nieuw afleveradres krijgen.
  • Handtekening bij ontvangst - de ontvanger van het pakket bevestigt ontvangst met een handtekening en zijn naam in blokletters. Dit geeft u zekerheid dat het pakket ook afgeleverd is bij de klant. Klik hier voor meer informatie..
  • Bezorgen bij buren niet toestaan - het pakket zal niet worden afgeleverd bij de buren wanneer de geadresseerde niet thuis is.
  • Notificatie - sta postNL toe om berichten over de verzending te sturen via sms of e-mail.

INSTELLINGEN

• Barcode type - het systeem genereert dit voor u en wordt door PostNL verstrekt.
  • GlobalPack barcode type - het type barcodes dat het systeem voor u zal genereren bij een wereldwijde verzending (GlobalPack). Dit wordt door PostNL verstrekt.
  • GlobalPack barcode bereik - een uniek nummer dat PostNL verstrekt.
  • Laat klanten een levertijd kiezen - activeer deze optie om klanten zelf een datum te laten kiezen voor aflevering van het pakket.
  • Belasting - het belastingtarief voor alle PostNL verzendmethode.

AFZENDERADRES

Het adres van de afzender. Dit adres zal als retouradres op de verzendetiketten staan.

PRIJZEN

Voer hier in wat uw klanten aan verzendkosten moeten betalen door op Voeg prijzen toe te klikken. Er opent een pop-upvenster waarin u een verzendmethode kunt kiezen, bijvoorbeeld Service point. U wordt doorgestuurd naar een pagina waar u de prive matrix voor de gekozen verzendmethode kunt instellen.

U kunt per bezorgoptie de prijs per gewichtsklasse instellen. Kijk voor meer informatie over het indelen van gewichten bij verzendmethoden

• Verzendmethode toestaan - activeer deze status als u gebruik wilt maken van de verzendmethode.
  • Gratis verzending boven - vul hier in vanaf welk orderbedrag (in euro's) uw klanten geen verzendkosten hoeven te betalen. Brengt u altijd verzendkosten in rekening? Laat dit veld dan leeg.
  • Belasting - geef hier het BTW-tarief aan dat u heft over de verzendkosten. Ziet u in het uitklapmenu geen waarden staan, dan dient u deze eerst aan te maken via Systeem > Instellingen > BETAALINSTELLINGEN > Belastingen in het linker menu van de backoffice.
  • Gewichten  - vul hier het minimale en maximale gewicht in, in grammen per klasse en geef deze klasse een prijs.
  • Landen - Selecteer de klanten waarvoor deze weightklassen en prijzen geldt. Let op! Wilt u naar Duitsland een hogere verzendkosten dan binnen Nederland, maar dan 2 prijsmatrixen aan voor dezelfde verzendmethode (in dit geval dus 2x Service point)