Klanten bewerken

Als klanten een order plaatsen in uw webwinkel, wordt er automatisch een account aangemaakt (ook als een klant als gast bestelt).

Onder VERKOOP > Klanten vindt u een overzicht van al uw klanten. In het overzicht kunt u direct zien welke klanten zich aangemeld hebben voor de nieuwsbrief.

U kunt alleen verwijderen als er nog geen order aan de klant verbonden is. Dit kunt u doen door op de rode min rechts naast de klant te klikken.

Het is echter wel mogelijk om uw klanten op "onzichtbaar" te zetten. Dit kunt u doen door het op oog-icoon te klikken rechts van een klant.

In Duitsland is het namelijk wettelijk verplicht om alle klantgegevens te verwijderen als hij daar om vraagt. Door op het oog-icoon te klikken, verwijdert u als merchant de gegevens uit de backoffice zonder de klantgegevens te verwijderen die gekoppeld zijn aan de order.

U kunt ook handmatig een account voor uw klanten aanmaken. Dit kunt u doen door in het overzicht bovenaan uw scherm op de groene plus-knop te klikken. U kunt vervolgens de naam en het e-mailadres van de klant invullen. Op de gegevenspagina van de klant kunt u vervolgens verdere gegevens invullen.

Gegevenspagina

Op de gegevenspagina kunt u de NAW-gegevens van uw klanten aanpassen en hen toevoegen aan een groep.

• Taal - de taal waarin de klant zich geregistreerd heeft of een order in geplaatst heeft. Dit is verbonden aan de talen die u in uw webwinkel heeft toegevoegd onder ALGEMEEN > Instellingen > Talen.
  • Geslacht - het geslacht van de klant
  • Voornaam - de voornaam van de klant
  • Tussenvoegsel -  bijv. van der/de/van/van de
  • Achternaam - de achternaam van de klant excl. tussenvoegsels.
  • E-mail - het e-mailadres van de klant
  • Goedgekeurd - deze optie is alleen beschikbaar als u gebruik maakt van de B2B-module. In deze module kunt u er voor kiezen dat klanten zich eerst moeten registreren alvorens ze een order kunnen plaatsen. Vink deze optie aan om de klant goed te keuren.
  • Nieuwsbrief - deze optie staat aangevinkt als de klant de nieuwsbrief aanmelding heeft geaccepteerd.
  • Telefoonnummer - telefoonnummer van een vaste lijn
  • Mobiel telefoonnummer - telefoonnummer van mobiele telefoon
  • Geboortedatum - de geboortedatum van de klant
  • Type klant - het soort klant.
    • Geregistreerd - de klant heeft een account aangemaakt in uw webwinkel
    • Gast - de klant heeft als gast een order geplaatst en heeft geen account aangemaakt in uw webwinkel.

• Klantengroep - Selecteer hier de groep waaraan u deze klant wilt toevoegen. U dient de groep eerst te maken voordat u de klant kunt koppelen.

Bedrijf

• Type klant - Vink deze optie aan als de klant een zakelijke klant is. Dit kan de klant ook zelf aangeven in de checkout en bij registratie.
  • Bedrijfsnaam - Bedrijfsnaam van de klant
  • KvK-nummer - kamer van koophandel nummer van de klant
  • BTW-nummer - BTW nummer van de klant
  • Burgerservicenummer - het burgerservicenummer van de klant

• Ter attentie van - naam van de klant
  • Straatnaam & huisnummer - de straatnaam en het huisnummer van de klant
  • Address line 2 - extra adreslijn (optioneel)
  • Postcode & woonplaats - de postcode en woonplaats van de klant.
  • Provincie/regio & land - de provincie en het land van de klant.

Tabbladen

• Info - hier vindt u nogmaals de gegevens van de klant. U kunt met de knoppen rechts onderin de klant een bericht sturen, het wachtwoord opnieuw sturen, een order aanmaken en de order van de klant bekijken.
  • Berichten - indien u eerder contact heeft gehad met de klant, ziet u hier een overzicht van uw contactmomenten staan. Dit zijn alle berichten die u heeft verstuurd via Klant inlichten.
  • Memo - hier kunt u een memo voor uzelf aanmaken die niet te zien is door uw klanten.
  • Groepen - klik hier op de groene plus-knop bovenaan het scherm om de klant toe te kunnen voegen aan een groep.