Kortingregels instellen

In de navigatie aan de linkerkant van het scherm kunt u klikken op VERKOOP > Kortingsregels. Hier kunt u kortingsregels aanmaken die u toepast bij bepaalde handelingen. Deze zijn niet hetzelfde als een kortingscode, waarbij klanten echt een code moeten invoeren. De regels worden altijd toegepast als de order aan de voorwaarden voldoet. De kortingen worden berekend vanaf het originele bedrag.

Kortingsregels zijn alleen beschikbaar vanaf een professional pakket (XL).

1. Klik op de groene plus bovenin uw scherm om een Kortingsregel aan te maken.
  2. Er opent een pop-upvenster waar u een Titel kunt invoeren en een Type kunt aangeven. Bij Titel voert u een naam in die voor u herkenbaar is. Deze naam wordt alleen in de backoffice genoemd. In het drop-downmenu naast Type kunt u kiezen uit verschillende opties:
    • Koop X producten en ontvang gratis verzending – als een klant één of meerdere keren een product besteld in één order, dan kan deze kortingscode gebruikt worden. De klant hoeft dan geen verzendkosten te betalen.
    • Ontvang gratis verzending bij bestellingen van meer dan X EUR – het was al mogelijk om een kortingscode aan te maken voor verzendmethode bij Verkoop > Kortingscodes, maar met deze type optie is het mogelijk om de gratis verzending van een order te koppelen aan het bedrag van de order. U kunt bijvoorbeeld instellen dat een klant geen verzendkosten hoeft te betalen als zijn order hoger is dan €100.
    • Ontvang X korting op bestellingen van meer dan Y EUR – hier kunt u instellen dat een kortingscode werkt vanaf een bepaald bedrag waarbij je ook een bepaald bedrag aan korting kunt geven. Bijvoorbeeld als klant €100 of meer bestelt, dan krijgt hij/zij €10 korting.
    • Ontvang X korting voor terugkerende klanten – als er klanten zijn die meerdere malen een order geplaatst hebben in uw webwinkel, dan kunt u met deze kortingsregel een kortingscode aanmaken voor deze klanten. U kunt zelf aangeven vanaf hoeveel orders de kortingscode geldt en welk bedrag of percentage de klant als korting krijgt.
    • Koop X producten en ontvang Y producten gratis – hier kunt u een soort bundelkorting aanmaken. Als een klant bijvoorbeeld 3 keer product X koopt, dan krijgt de klant 1 product gratis. Het gratis product is onderdeel van de 3 aangeschafte producten. Het is dus eigenlijk 2 + 1 gratis.
    • Ontvang X korting op alle producten in een of meer categorieën – hier kunt u aangeven dat u een korting geeft op producten uit één of meerdere categorieën.
    • Ontvang X korting op alle producten in een of meer klantgroepen - hier kunt u klantengroepen selecteren die een korting krijgen ter hoogte van een zelf te bepalen bedrag. Deze korting geldt op alle producten in uw online winkel.
    • Koop X items van categorieën Y en krijg het goedkoopste product gratis - hier kunt u instellen dat het goedkoopste product gratis is wanneer er meerdere producten uit dezelfde categorie besteld worden.

Kortingsregels aanmaken

Voor iedere kortingsregel geldt een aparte instelling waarbij u de korting aangeeft, maar voor elke regel gelden ook een aantal opties:

• Titel – hier kunt u de titel van de kortingsregel wijzigen. Dit is dezelfde titel als die u heeft ingevuld bij het maken van de kortingsregel
  • Type – hier staat aangeven welk type kortingsregel is gekozen bij het aanmaken van een nieuwe regel. Deze is niet te wijzigen.
  • Status – schakel de status in om de kortingsregel in werking te stellen.
  • Stop na deze regel? – dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste instellingen bij kortingsregels. Het kan namelijk zijn dat verschillende regels elkaar overlappen, bijvoorbeeld als één product bij meerdere regels voorkomt. Op dat moment wilt u misschien niet dat er dubbele korting gegeven wordt. Dan moet u deze optie gaan gebruiken.

Bijvoorbeeld - u heeft 2 kortingsregels ingesteld. De eerste regel is voor een terugkerende klant, waarbij deze klant een 10% korting krijgt op alle producten. Als tweede kortingsregel heeft u een kortingsregel ingesteld voor “Get X discount on all items in one or more categories” waarbij de klant 10% krijgt op alle producten in categorie X. Als een terugkerende klant dan een product bestelt uit categorie X, dan geldt zowel kortingsregel 1 als kortingsregel 2. Kortingsregel is voor alle producten, dus ook dit product, en kortingsregel 2 is voor alle producten uit categorie X, waarbinnen dit product valt. Aangezien de kortingen worden berekend vanaf het originele bedrag, krijgt deze klant dus 2 maal 10% korting en dus 20% korting op het product.

• De functie Stop after this revenue is gekoppeld aan de volgorde van de dicount rules onder VERKOOP > Kortingsregels. Met de blauwe pijl is deze volgorde te wijzigen. In dit geval is het verstandig om de “Get x discount for repeat customers” bovenaan te zetten met de Stop after this revenue optie aangevinkt. Op het moment dat de kortingsregel dan “Get x discount for repeat customers” van toepassing is, zullen andere kortingsregels niet inschakelen. En zullen er dus geen dubbele kortingen berekend worden. Het is dus belangrijk om goed de volgorde van kortingsregels in de gaten te houden en welke wel en niet samen mogen werken.
  • Startdatum en einddatum – hier kunt u instellen van wanneer tot wanneer deze kortingsregel van toepassing is.
  • Gebruikslimiet – hier kunt u aangeven hoe vaak deze kortingsregel gebruikt kan worden. Het kan zo zijn dat in één order meerdere keren dezelfde regel voor kan komen. Dit gaat ook af van de Usage limit. Stel u configureert de “Buy one get one free”-regel zodanig, dat klanten bij 3 producten een product gratis krijgen. Als een klant er dan 6 bestelt, krijgt hij/zij er 2 gratis en wordt de code 2 keer gebruikt.
  • Gebruikt - hier kunt u zien hoe vaak de kortingsregel is toegepast. Dit aantal kunt u resetten door op de blauwe Reset-knop te klikken.

Korting instellen per kortingsregel

Naast de standaardinstellingen per kortingsregel, zoals hierboven beschreven, dient u de korting in te stellen per kortingsregel:

Koop X producten en ontvang gratis verzending
In het drop-down menu (standaard ingesteld op 1) kunt u aangeven welk aantal van een product een klant moet bestellen om deze korting in te schakelen. Selecteert u hier 3, dan dient de klant 3 keer het product aan te schaffen. Door te klikken op de blauwe letters “this product (none selected” kunt u het product selecteren waarvoor deze regel geldt. Er opent een pop-upvenster met al uw producten. Door te klikken op de groene plus rechts naast een product kunt u het toevoegen aan de betreffende kortingsregel. Het is niet mogelijk om meerdere producten te selecteren. Wilt u deze kortingsregel koppelen aan meerdere producten, dan dient u voor elk product een nieuwe kortingsregel aan te maken.

Ontvang gratis verzending bij bestellingen van meer dan X EUR
Vul in het invoerveld het bedrag in euro in die een klant minimaal moet uitgeven aan een order om de kortingsregel te kunnen toepassen. Bijvoorbeeld vanaf een order van €100. Vul dan in het invoerveld 100 in.

Ontvang X korting op bestellingen van meer dan Y EUR
Vul in het eerste invoerveld het bedrag in euro’s in die een klant minimaal moet uitgeven aan een order om de kortingsregel te kunnen toepassen. Bijvoorbeeld vanaf een order van €100. Vul dan in het invoerveld 100 in. In het tweede invoerveld vult u de korting in die u geeft wanneer het minimale bedrag is bereikt. U kunt via het drop-downmenu kiezen of het hier gaat om een bedrag of een percentage. Vult u in het invoerveld 10 in, dan kan dit €10 of 10% zijn.

Vaste klanten
In het drop-down menu (standaard ingesteld op 1) kunt u aangeven hoeveel orders een klant moet plaatsen om deze korting in te schakelen. Selecteert u hier 2, dan dient de klant minimaal 2 orders geplaatst te hebben om deze kortingsregel toe te passen. In het tweede invoerveld vult u de korting in die u geeft wanneer het minimale bedrag is bereikt. U kunt via het drop-downmenu kiezen of het hier gaat om een bedrag of om een percentage. Vult u in het invoerveld 10 in, dan kan dit €10 of 10% zijn.

Koop X producten en ontvang Y producten gratis
In het eerste drop-downmenu kunt u selecteren hoeveel van 1 product een klant moet kopen om deze kortingsregel toe te passen. In het tweede drop-downmenu kunt u selecteren hoeveel producten van die andere producten hij/zij gratis krijgt. Vult u bijvoorbeeld in het eerste drop-downmenu 3 in en in de tweede 1, dan betaalt de klant 2 producten en krijgt hij/zij er 1 gratis. Door te klikken op de blauwe letters “this product (none selected” kunt u het product selecteren waarvoor deze regel geldt. Er opent een pop-upvenster met al uw producten. Door te klikken op de groene plus rechts naast een product kunt u het toevoegen aan de kortingsregel. Het is niet mogelijk om meerdere producten te selecteren. Wilt u deze kortingsregel koppelen aan meerdere producten, dan dient u voor elk product een nieuwe kortingsregel aan te maken.

Ontvang X korting op alle producten in een of meer categorieën
Selecteer hier de categorieën waarvoor deze kortingsregel werkt. U selecteert een categorie door de checkbox voor de categorie aan te vinken. Vul in het invoerveld de korting in die u geeft wanneer een product valt in de geselecteerde categorie. U kunt via het drop-downmenu kiezen of het hier gaat om een bedrag of om een percentage. Vult u in het invoerveld 10 in, dan kan het €10 of 10% zijn.

Ontvang X korting op alle producten in een of meer klantgroepen
Selecteer hier de klantengroep waarvoor deze kortingsregel werkt. U selecteert een klantengroep door de checkbox ervoor aan te vinken. Vul in het invoerveld de korting in die u geeft wanneer een product valt in de geselecteerde categorie. U kunt via het drop-downmenu kiezen of het hier gaat om een bedrag of om een percentage. Vult u in het invoerveld 10 in, dan kan het €10 of 10% zijn.

Koop X items van categorieën Y en krijg het goedkoopste product gratis
Selecteer hier de categorieën waarvoor deze kortingsregel werkt. U selecteert een categorie door de checkbox voor de categorie aan te vinken. In het eerste drop-downmenu kunt u het aantal producten selecteren dat minimaal besteld moet worden van de geselecteerde categorie(ën) om de kortingsregel toe te passen. In het tweede drop-downmenu kunt u selecteren hoeveel producten gratis zijn als het aantal producten in het eerste drop-downmenu is bereikt. Het systeem selecteert automatisch de goedkoopste producten.

Maatwerk code

Heeft u de template editor geactiveerd voordat de kortingsregels functie toegevoegd is aan uw template, dan dient u handmatig de kortingsregel toe te voegen aan uw template editor. U vindt de maatwerk code hier.