SSL certificaat op uw webwinkel [NB]

Let op: U kunt enkel gebruik maken van de door Lightspeed gegenereerde SSL certificaten.

Deze pagina heeft meerdere delen, klik op één van de onderstaande onderwerpen om snel te navigeren:

Secure Socket Layer (SSL) is een beveiligingsprotocol en wordt in de huidige digitale wereld gebruikt wanneer een webbrowser een veilige verbinding moet kunnen maken met een webserver via het "onveilige internet".

Google gaat webadressen met SSL verbinding steeds belangrijker zien waardoor u kunt zakken in ranking wanneer u geen SSL certificaat geactiveerd heeft. Tevens geeft een SSL certificaat een stuk meer vertrouwen naar uw klanten toe.

SSL bij Lightspeed eCom

Binnen Lightspeed eCom bieden wij 2 verschillende SSL certificaten aan: Domain validated en Extended.

Domeinvalidatie (gratis) of Extended (betaald)

Bij Domeinvalidatie wordt er enkel een validatie op uw domeinnaam gedaan. Met deze gratis versie voldoet u aan de SSL certificaat eisen van Google wat dus een positief effect heeft op uw ranking in zoekmachines.

Bij het Uitgebreide certificaat wordt er ook een validatie gedaan op de herkomst van de eigenaar, in dit geval u als merchant. Met deze verificatie krijgt u naast de standaard Domeinvalidatie ook de groene balk in de adresbalk van browsers. Dit geeft uw webwinkel een extra betrouwbare factor die klanten herkennen van bijvoorbeeld de websites van banken. De kosten voor de Extended versie bedragen €12,99 per maand en worden toegevoegd aan uw maandelijkse factuur.

Domein validatie

Uitgebreide validatie

Voordat u het SSL certificaat gaat aanvragen

Alvorens u het SSL certificaat aanvraagt en activeert, is het belangrijk dat u aan alle onderstaande punten voldoet en/of rekening mee houdt:

1. De webwinkel staat op een actief domein.
  2. Controleer of alle bestanden ingeladen in de Theme editor via een HTTPS verbinding lopen. Deze stap is alleen nodig wanneer er maatwerk aanpassingen zijn gedaan aan de Theme editor.

SSL certificaat aanvragen

Heeft u alle bovengenoemde stappen gecontroleerd en uitgevoerd, dan kunt u het SSL certificaat aanvragen.

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar SYSTEM > Instellingen > Website Instellingen > SSL Certificaat.
  2. U wordt doorgestuurd naar een pagina waar u het type SSL certificaat, Domain validated of Extended kunt selecteren. De uitleg voor beide SSL certificaten vindt u bovenaan deze handleidingpagina.
  3. Klik op Buy certificate wanneer u kiest voor de Extended versie of op Activate wanneer u kiest voor de gratis versie.
  4. U wordt doorgestuurd naar een pagina waarin u een aantal gegevens moet invullen. Alle velden op deze pagina zijn verplicht.

DOMAIN NAME
    Selecteer uw domeinnaam.

COMPANY INFORMATION

• Chamber of Commerce number (Extended) - kamer van koophandel nummer
    • Company name (Extended) - de naam van uw bedrijf.
    • Firstname - uw voornaam.
    • Lastname - uw achternaam.
    • Phone number - het telefoonnummer waarop u te bereiken bent
    • Email - het emailadres waarop u te bereiken bent

ADDRESS DETAILS

• Country - het land waar u gevestigd bent.
    • Address 1 (& 2) -  de straatnaam waar uw kantoor gevestigd is.
    • House number & Extension - het huisnummer van uw kantoor.
    • Zipcode - de postcode van uw kantoor.
    • City - de stad waar u kantoor gevestigd is.
    • Region - de provincie/regio waar u kantoor gevestigd is.

CONFIRMATION (EXTENDED CERTIFICATE)
    Vul hier uw wachtwoord in ter bevestiging. Dit is hetzelfde wachtwoord als u gebruikt voor het inloggen in de backoffice van Lightspeed eCom.

5. Klik op Certificaat aanvragen om het certificaat aan te vragen. U komt uit op een pagina waar de vervolgstappen aan u uitgelegd worden. Het kan 24 uur duren voordat de aanvraag is goedgekeurd.

6. Controleer bij SYSTEEM > Instellingen > Website Instellingen > SSL Certificaten of de status van in afwachting gewijzigd is naar Klaar. U kunt nu het SSL certificaat gaan activeren.

SSL certificaat activeren

Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, dan kunt u deze activeren. Controleer nogmaals of alle redirects goed zijn ingesteld voordat u dit doet.

1. Bent u gekoppeld via DNS? Wijzig dan het ip address naar 87.250.130.135.  Wanneer u gekoppeld bent via Nameserver is deze stap niet nodig.

• Record
      • Naam: @
      • Type: A
      • Waarde :87.250.144.181 87.250.130.135
    • Record
      • Naam: www
      • Type: CNAME
      • Waarde: 87.250.144.181 111598.shops.webshopapp.com.

LET OP! Vervang 111598 met uw eigen shopnummer/klantnummer. Eindig daarnaast de waarde van de CNAME met een punt.

2. Ga in het linker menu van de backoffice naar SYSTEEM > Instellingen > WEBSITE INSTELINGEN > SSL Certificaten.
  3. Activeer uw SSL certificaat door op Activeren te klikken. U wordt doorgestuurd naar een scherm waar u kunt kiezen tussen Test uw webshop en Activeren. Klik eerst op Test uw webshop om te controleren of de DNS wijziging goed verlopen is. Ziet alles er goed uit? Kies dan voor Activeren. Uw SSL certificaat is vanaf dat moment actief.

Let op! Wij raden u sterk aan om altijd eerst uw SSL certificaat te testen voordat u deze live zet.

SSL certificaat verlengen

Uw SSL certificaat wordt ieder jaar automatisch verlengd. Het nieuwe certificaat zal rond een maand voor het oude certificaat verloopt beschikbaar zijn bij SYSTEEM > Instelingen > WEBSITE INSTELLINGEN > SSL Certificaten

SSL certificaat cancelen/deleten

LET OP! Wanneer u het SSL certificaat deactiveert zonder een nieuw certificaat te activeren, dan zal uw webwinkel weer op http:// draaien. Dit betekent dat u alle indexatie verliest in zoekmachines. Wij raden sterk aan altijd een SSL certificaat te activeren.
  1. Ga naar SYSTEEM > Instellignen > WEBSITE INSTELLINGEN > SSL Certificaten.
  2. Klik rechts naast het SSL certificaat op Verdwijderen. Is het SSL certificaat nog niet goedgekeurd? Klik dan op Verwijder. Let op! Deze acties zijn niet terug te draaien!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trouble Shooter

Naast de formele handleiding, hebben we hieronder nog een aantal zogenaamde best practices die handig kunnen zijn voor u. Dit kan dubbelop zijn, maar desalniettemin handig.

Het kan 24 uur duren voordat de DNS gegevens volledig gewijzigd zijn.

Bij twijfel of een niet-werkende SSL, of dat u de oude DNS heeft; gewoon altijd naar de nieuwe laten verwijzen.

Na het doorvoeren van de DNS gegevens aan het domeinnaam bij de domein hosting provider is het van belang om de volgende stappen te controleren om zorgeloos over te gaan op SSL.

Google search console

Google Search console opnieuw laten verifiëren via een https:// verbinding.

1) Login op Google Search Console.
2) Klik op “Een property toevoegen”.
3) Vul het domein in met de https:// prefix -  https://www.domein.com
Deze property gebruikt dezelfde verificatiecode en kan je daarom gelijk verifiëren.

Indien je het domeinnaam nog niet geverifieerd hebt in Google Search Console doe dit dan aan de hand van de stappen uit deze handleiding. Indien je dit al gedaan hebt, ga dan door naar stap 4.

4) Klik in de zijbalk aan de linkerkant op "Crawlen" en vervolgens op "Sitemaps”.
5) Klik op de knop “Sitemap toevoegen/testen” aan de rechterkant.
6) Voer sitemap.xml in in het tekstvak dat wordt weergegeven.
8) Klik vervolgens op “Verzenden”.
9) Verwijder de oude sitemap van de oude property (http://) indien aanwezig.

Google Adwords

Indien u gebruik maakt van Google Adwords is het aan te raden om het ingegeven domeinnaam bij Google Adwords aan te passen van http://www.domein.com naar https://www.domein.com

Ditzelfde moet ook worden gedaan voor de Google Adwords Sitelinks. Deze kunnen bij Google Adwords worden beheerd via  “Advertentie extensie -> Extensies voor sitelinks”.

Affiliate netwerken

Wijzig bij affiliate netwerken zoals Google Shopping /  Beslist / Facebok Business etc. het domein naar https://www.domein.com indien mogelijk.

Het kan nodig zijn om de XML feed url bij de affiliate partij aan te passen naar https://

Payment notification URL
Indien je gebruik maakt van een Payment Service Provider waarbij notification URL's gebruikt worden om met de webwinkel te kunnen communiceren en andersom is het van belang om te controleren of deze draaien op een https://.
Bij twijfel raden wij aan om contact op te nemen met de supportafdeling van je Payment Service Provider.

Interne links van de webshop

Wijzig de interne links naar interne pagina’s binnen je thema instellingen.
Ga naar “Design > Personaliseer thema” en wijzig alle http://www.domein.com/... links
https://www.domein.com/...  en sla de pagina vervolgens op. Het zelfde geld voor eventuele zelf toegevoegde links en afbeeldingen in productomschrijvingen, categorieën, tekstpagina’s, etc.

Indien je de thema editor geactiveerd hebt kan het mogelijk zijn dat in het thema zelf nog gebruik wordt gemaakt van http:// verwijzingen. Met name in de bestanden head.rain / fixed.rain & product.rain is het van belang dat alle http:// url's worden gewijzigd naar https:// of // .  Dit kan gemakkelijk worden gecontroleerd door binnen het bestand via CMD + F of CTRL + F te zoeken naar http: .

Tip: Scan je website met whynopadlock.com

Redirects

Indien aanwezig, wijzig alle bestaande redirect targets van http:// naar https://

Dit kan eventueel gemakkelijk gewijzigd worden via de redirect export. De export kan worden gemaakt door naar “Tools > Export > New export > Redirects” te gaan. Het bestand dat geëxporteerd wordt kan worden geopend met een programma zoals Microsoft Office Excel / OpenOffice Calc.

Binnen het programma kan je met behulp van CMD + F of CTRL + F de zoek en vervang functie raadplegen om de binnen de kolom “Target”  http:// te vervangen voor https:// .

Nadat alles is aangepast en het bestand is opgeslagen kan het bestand worden geïmporteerd via “Tools > Import > Nieuwe import > Bestand selecteren > Openen > Selecteer een categorie > Redirects > Doorgaan”.