Verbinden met Google Analytics

We hebben onlangs een webinar over verschillende Google Tools gegeven, bekijk hier de recording en presentatie. In deze webinar worden de onderstaande stappen doorgenomen door één van onze support specialisten.

Toont het Google Analytics-logo.

Google Analytics is een heel nuttige tool waarmee je de prestaties van je website kunt volgen. Hij volgt het aantal bezoekers, hun bronnen en hun  demografie. Hij evalueert hoe goed je eCom shop producten verkoopt. Hij kan je de resultaten geven van internetadvertenties en e-mailreclame. Lees dit artikel om je eCom shop te verbinden met Google Analytics.

Voorwaarden

1. Een Google-account om Google Analytics te gebruiken. Voor meer informatie over het aanmaken van een account, klik hier.
  2. Een Google Analytics account. Voor meer informatie over het aanmaken van een account, klik hier.
  3. Je Tracking-ID vanuit je Google Analytics account. Voor informatie om deze te vinden, klik hier.

Google Analytics 4

Wanneer je een nieuw Google Analytics account aanmaakt wordt deze automatisch in Google Analytics 4 opgezet. Hier hoef je niet per se gebruik van te maken. Momenteel zijn er nog veel functies die missen waardoor de Universal Analytics interface gebruiksvriendelijker is.

Wij raden daarom aan om bij het aanmaken van een property in Analytics zelf aan te geven dat je een UA property aan wilt maken. Hoe je dit precies in Google aangeeft is hier te lezen.

Google Analytics instellen

1. Meld je aan bij je Lightspeed eCom backoffice.
  2. Links in het menu van de eCom backoffice, ga je naar Instellingen en in de kolom Website-instellingen , selecteer je Web-statistieken Google Analytics instellen.
  3. Selecteer het vakje met het opschrift Status.
  4. Voer de tracking-ID in het veld Tracking ID  in.
  5. In de sectie OPTIES  activeer je het vakje met het opschrift Ondersteuning voor adverteerders om de cookies van Google te activeren. Dit schakelt bepaalde advertentiefuncties van Google in. Voor meer informatie klik hier.
  6. De vakjes met het opschrift Ondersteuning voor adverteerders en Anonieme IP die betrekking hebben op het uitschakelen van Google Analytics op basis van de voorkeur van de bezoeker. Voor meer informatie, lees hieronder verder of klik hier.
  7. Selecteer het vakje met het opschrift Geoptimaliseerde e-commercefuncties inschakelen. Dit activeert specifieke Google Analytics-cookies die winkel- en aankoopgedrag, economische prestaties en merchandising-resultaten bijhouden. Je kunt Geoptimaliseerde e-commerce voor Google Analytics inschakelen door deze instructies te volgen. Voor meer informatie over Geoptimaliseerde e-commerce, klik je hier.
  8. Klik op Opslaan.
  9. Je bent klaar! Google Analytics is nu geïnstalleerd.

Google Analytics uitschakelen op basis van de voorkeur van de bezoeker

Bedrijven waarvoor privacywetgeving geldt zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de California Consumer Privacy Act (CCPA), beschermen de persoonsgegevens van burgers. Google Analytics kan persoonsgegevens volgen. Klik hier om te lezen hoe dat in zijn werk gaat.

Gebruik alleen de instelling Google Analytics starten als bezoekers cookies accepteren , zodat de bezoekers van je website die cookies afwijzen, niet langer gevolgd worden.

Bezoekers wijzen cookies af als ze op Nee klikken of de banner negeren. Ze zullen niet gevolgd worden tenzij ze op Ja klikken in de cookie banner. Om de banner weer te activeren, moeten klanten de privacy-beleidspagina van je eCom shop bezoeken, die zich normaal gesproken in de voettekst van je eCom shop bevindt.

Als Google Analytics alleen starten als bezoekers cookies accepteren uitgeschakeld is, dan zal Google Analytics het gebruik van de website door alle bezoekers volgen, ongeacht hun voorkeur voor cookies.

1. In je eCom backoffice onder Instellingen > Web-statistieken Google Analytics instellen:
    • Activeer het vakje naast Google Analytics alleen starten als bezoekers cookies accepteren.
    • Schakel Anonieme IP in.
  2. Zorg dat in je eCom backoffice onder Instellingen > Web-extra’s WET COOKIES, Bevestiging wordt vereist geselecteerd is in de dropdown-lijst.

Veelgestelde vragen

• De koppeling met Google Analytics lijkt niet optimaal te werken
    Bij het Tracking ID in de Google Analytics integratie in Lightspeed kan het best het UA Tracking ID worden ingevoerd voor een optimale koppeling. Hier lees je daar meer over.
  • Er staan dubbele conversies in mijn Google Analytics overzicht
    Mogelijk is het Tracking ID dubbel toegevoegd op de webshop, bijvoorbeeld via de Google Tag Manager én via de Google Analytics  integratie. Loop dit na en zorg dat er maximaal één Tracking ID aan de webshop is gekoppeld voor een juiste meting.
  • Het aantal bezoekers in Google Analytics is hoger dan Lightspeed aangeeft
    In Lightspeed worden de unieke bezoekers gemeten, in Google Analytics wordt elk bezoek gemeten. Wanneer dezelfde klant drie keer de webshop bezoekt wordt deze één keer in Lightspeed gemeten en drie keer in Google Analytics.
  • Niet elke verkoop is zichtbaar in Google Analytics
    Conversies worden in Google Analytics gemeten wanneer de klant na een succesvolle betaling op de bedank-pagina terugkomt. Wanneer klanten na de betaling direct weg navigeren en niet terugkeren naar de webshop zien zij deze bedank-pagina niet en wordt de conversie niet gemeten. Je hebt dit vast ook wel eens zelf meegemaakt, na een succesvolle betaling via iDeal met bijvoorbeeld ING verschijnt er een scherm met de melding 'je wordt over enkele seconden teruggestuurd naar de webwinkel'. Wanneer je dit scherm weg klikt wordt je niet teruggeleid én kom je niet uit op de bedank-pagina van de webshop.

Upgraden naar de nieuwe Google Analytics

Als Google Analytics ingesteld werd vóór zomer 2019, verschijnt er een knop met het opschrift Upgraden naar nieuwe Google Analytics. Door op deze knop te klikken worden de nieuwe verbeterde eCommerce functies ingeschakeld zoals wordt uitgelegd in deze stap.

Dit is ook een technische migratie van Lightspeed eCom van analytics.js naar gtag.js. Voor meer informatie over deze migratie, klik hier.