Google Analytics instellen [NB]

In tegenstelling tot offline marketing is het mogelijk online alles te meten. U kunt zien hoeveel bezoekers er in uw webwinkel komen, waar de bezoekers vandaan komen, welke bezoekers het meeste kopen en nog veel meer. Bij een online campagne kunt u zo precies zien of deze zich terugbetaalt. U kunt dit bijvoorbeeld meten door gebruik te maken van Google Analytics.

Registratie Google Analytics en Tracking ID

1. Om gebruik te kunnen maken van Google Analytics dient u een Google-account te hebben. Ga naar Google Analytics om dit aan te maken.
  2. Klik aan de rechterkant van uw scherm op Aanmelden. U kunt vervolgens uw webwinkel-URL en andere belangrijke gegevens invullen. Onderaan de pagina verschijnt vervolgens de tekst Tracking code ophalen, die u in de volgende stappen nodig heeft.
  3. Nadat u de Algemene Voorwaarden heeft geaccepteerd ziet u de tracking code. Kopieer deze code.
  4. Ga in de backoffice van Lightspeed naar SHOP > Settings > WEBSITE SETTINGS > Web statistics > Google Analytics. Vul hier bij Tracking ID de Tracking code in. Activeer de status en geef aan of u wel of geen doelconversies wilt meten. Voor een webwinkel is het raadzaam deze wel te laten meten.

E-commerce

Google Analytics biedt uitgebreide mogelijkheden voor e-commerce websites, zoals webwinkels. U moet dan wel aan Google Analytics laten weten dat uw website een e-commerce site is. U doet dit als volgt:

1. Indien u de tracking code pagina in Analytics nog open heeft staan, dan ziet u property-instellingen staan. Klik aan de linkerkant van het scherm op het pijltje naar links. Het Analytics-menu wordt nu geopend.
  2. Klik aan de rechterkant van het scherm onder Profiel op de optie Profielinstellingen
  3. Onder E-commerce-instellingen vindt u de optie E-commerce bijhouden. Selecteer hier in het dropdown menu Ja, een E-commercewebsite.

Zoekopdrachten bijhouden

Een zoekopdracht in Lightspeed eCom is standaard " ?q ". Om Google Analytics deze zoekopdrachten te laten bijhouden ga je binnen Google Analytics naar  Admin > View > View Settings > Query parameter en vul je daar de letter q in.

Doelconversies aanmaken

Een doelconversie kan een aankoop in uw webwinkel zijn, of een download van een whitepaper of iets dergelijks. Om conversies te kunnen meten, dient u deze eerst aan te maken.

1. Klik in het Analytics-menu op Doelen onder Profiel.
  2. Maak een nieuw doel aan door op Doel aanmaken te klikken. U komt op een pagina uit met een stappenplan.
    • Stap 1: het instellen van uw doelconversie. In het geval van een webwinkel is dit Een bestelling plaatsten.
    • Stap 2: het instellen van het type conversie. Hier geeft u aan hoe een conversie wordt voltooid. In het geval van een webwinkel wordt een conversie voltooid door het tonen van een bedanktpagina. U kiest daarom voor Bestemming.
    • Stap 3: invullen van de exacte bestemmingspagina. De bedanktpagina van Lightspeed is https://uwnaambijlightspeed.webshopapp.com/checkout/thankyou/. Het enige uit deze URL wat u nodig heeft is /checkout/thankyou/. Let op! Wanneer uw webwinkel meerdere talen heeft is de URL bijvoorbeeld /NL/checkout/thankyou.
  3. Sla uw instellingen op. Ga vervolgens in de backoffice van Lightspeed naar SHOP > Settings > WEBSITE SETTINGS > Web statistics > Google Analytics en geef aan dat u conversies wilt meten.