Kortingsregels aanmaken

Lightspeed eCom stelt je in staat om kortingsregels aan te maken die automatisch worden toegepast op daarvoor in aanmerking komende transacties in je webwinkel. Lightspeed eCom past kortingen alleen toe bij online bestellingen die voldoen aan de voorwaarden van de betreffende kortingsregel. Een voorbeeld: je wilt een regel aanmaken waarmee terugkerende klanten in aanmerking komen voor een korting van x% op hun volgende aankoop, waarbij de waarde van X door jou bepaald wordt.

Kortingsregels verschillen van kortingscodes, waar klanten eerst een code moeten invoeren in de check-out om de korting te ontvangen.

Let op! Kortingsregels zijn standaard geactiveerd vanaf het Professional abonnement. Wil je hiervan gebruik maken? Neem dan contact op met onze Salesafdeling: +31 20 820 23 91.

1. Aanmaken van kortingsregels

1. Klik in het linker menu van de backoffice op MARKETING > Discounts.
      2. Klik rechts bovenaan het scherm op Kortingsregels
      3. Klik bovenaan het scherm op Kortingsregel toevoegen om een kortingsregel aan te maken.
      4. Er verschijnt een pop-upvenster. Voer in het Titel-veld een naam in waarmee je de betreffende kortingsregel gemakkelijk kunt identificeren. Deze naam wordt alleen in de backoffice weergegeven.
      5. Selecteer het gewenste kortingstype uit het Type-uitklapmenu:
        • Korting op productcategorieën– hiermee geef je korting op producten uit de door jou gespecificeerde categorieën.
        • Korting voor klantgroepen– hiermee geef je korting aan bepaalde klantgroepen. Je kunt het kortingsbedrag- of percentage instellen. Deze korting geldt voor alle producten in je webwinkel.
        • Korting voor terugkerende klanten– hiermee geef je korting aan terugkerende klanten. Je kunt het minimumaantal bestellingen invoeren voordat klanten in aanmerking komen voor deze korting. Je kunt tevens het kortingsbedrag- of percentage instellen.
        • Korting bij bestellingen boven x € – er wordt korting gegeven op bestellingen boven het door jou ingestelde bedrag. Je kunt ook het kortingsbedrag instellen. Bijvoorbeeld een korting van 10 €, als klanten voor meer dan 100 € bestellen.
        • Gratis verzending bij orders boven x €– met deze optie kun je gratis verzending aanbieden, afhankelijk van het bestelbedrag, bijvoorbeeld gratis verzending bij bestellingen boven 100 €.
        • Koop x producten en ontvang gratis extra producten– vergelijkbaar met een bundelkorting. Als klanten bijvoorbeeld drie T-shirts kopen, krijgen ze de vierde gratis.
        • Gratis verzending bij aankoop van x producten– gratis verzending, als in een bestelling een product x keer voorkomt.
        • Laagst geprijsde product gratis bij aankoop van x producten uit een of meerdere categorieën– klanten krijgen het laagst geprijsde product gratis, wanneer ze x producten uit een of meerdere door jou gespecificeerde categorieën bestellen. De waarde van x kun je zelf bepalen.

2. Configuratie van kortingsregels

1. Ga naar de pagina met kortingsregels (via Marketing > Korting > Kortingsregels in het linker menu).
      2. Klik in het raster rechts van de kortingsregel die je wilt configureren op Bewerken. Er verschijnt een venster met de instellingen voor de betreffende regel. Hiertoe behoren onder andere algemene opties die voor alle regels hetzelfde zijn, evenals opties en instellingen die specifiek zijn voor het type kortingsregel (wat je geselecteerd hebt bij het aanmaken van de regel).
      3. Configureer de opties en instellingen voor het door jou geselecteerde type kortingsregel.

Uitleg van de Stoppen na deze regel- instelling

Met de Stoppen na deze regel-instelling kun je bepalen wat Lightspeed eCom doet als regels elkaar overlappen.

Een uitgewerkt voorbeeld – je hebt twee kortingsregels aangemaakt. De eerste is van toepassing op terugkerende klanten en biedt hen 10% korting op alle producten. De tweede regel bidet klanten het recht op 10% korting als ze een product uit categorie x kopen. In dit scenario worden bij terugkerende klanten die een product uit categorie x bestellen beide kortingsregels toegepast, wat leidt tot een dubbele korting van 20%. Om dit te voorkomen, kun je voor een van deze twee regels de Stoppen na deze regel-instelling activeren. In dit voorbeeld ligt het voor de hand om de regel met 10% korting voor terugkerende klanten te laten prevaleren en de Stoppen na deze regel-instelling te activeren. Als een transactie in aanmerking komt voor deze korting, worden er geen andere kortingsregels toegepast.

Je kunt de volgorde waarin Lightspeed eCom stopt met het toepassen van kortingsregels wijzigen, door je regels in het raster op de pagina met kortingsregels (te bereiken via Marketing > Korting > Kortingsregels in het linker menu) opnieuw te ordenen. Pas de volgorde van je kortingsregels aan door op het volgorde-icoon links van de betreffende regel te klikken en sleep hem vervolgens naar de gewenste positie. Het is belangrijk dat je heel goed oplet bij het aanmaken van meerdere, elkaar overlappende kortingsregels, zodat je er zeker van bent dat ze op de juiste manier met elkaar gesynchroniseerd worden.