Filters beheren

Door te zoeken naar producten op basis van specifieke eigenschappen, het zgn. filteren, mogelijk te maken kunt u het aantal zoekresultaten beperken wat klanten te zien krijgen, waardoor ze sneller kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Filters zijn gerelateerd aan de producten die u in uw webwinkel aanbiedt. Als u bijvoorbeeld televisies verkoopt, zorg er dan voor dat uw klanten bijvoorbeeld kunnen zoeken op specificaties als "Merk", "Schermbreedte" en "Kleur".

Wanneer u filters activeert in uw webwinkel, dan zijn deze zichtbaar in productcategorieën, pagina's met zoekresultaten en op alle merkpagina's.

Alvorens u filters kunt koppelen aan producten, dient u ze eerst aan te maken via CATALOGUS > Filters in uw backoffice.

Filters zijn alleen beschikbaar vanaf een Advanced pakket(L).

Filters aanmaken

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar CATALOGUS > Filters. Met de groene plus in de navigatie bovenaan het scherm kunt u nu eenvoudig filters toevoegen. Geef ze een naam, bijvoorbeeld Merk of Kleur. Klik op Opslaan om het betreffende filter aan te maken.

2. U belandt op het tabblad Voorkeuren. Hier kunt u filters op actief zetten, zodat ze gebruikt kunnen worden.

3. Voeg vervolgens filterwaarden toe. Selecteer rechtsboven in het scherm het tabblad Waarden. Klik nu op de plus-knop in de navigatie bovenaan het scherm. Er opent een pop-upvenster waar u een titel kunt invoeren. Deze fungeert als filterwaarde, bijvoorbeeld Zwart zijn als u wilt filteren op kleuren. Ga door met het aanmaken van waarden aanmaken tot u alle gewenste mogelijkheden binnen het betreffende filter heeft ingevoerd, met een maximum van 15 filterwaarden.

Het gebruik van de filterfunctie vormt een zware belasting voor de SEOshop databases, omdat er exponentiële relaties ontstaan bij het gebruik van meerdere filters. Daarom geldt er een limiet van maximaal zes verschillende filters per webwinkel. Per filter is er een maximum ingesteld van 15 filterwaarden, aan elk afzonderlijk product kunnen er maximaal 25 filterwaarden worden gekoppeld.

Filters koppelen

Filters kunnen gekoppeld worden op twee verschillende manieren, per product en aan meerdere producten tegelijkertijd, in een zgn. bulkactie. Dit gaat als volgt:

Per product

Selecteer het tabblad Filters op de betreffende productpagina. Hier kunt u aanvinken welke filterwaarden er op het product van toepassing zijn, met een maximum van 25.

Bulkactie

Veel webwinkels bieden honderden producten aan, waardoor handmatige aanpassing van alle producten uit het assortiment enorm veel tijd vergt. Filters zijn daarom te koppelen via een bulkactie. Ga in het linker menu van de backoffice naar CATALOGUS > Producten en vink de producten aan waaraan u filters wilt toevoegen. Klik vervolgens links onderin het scherm op het uitklapmenu Met geselecteerd en selecteer Filters wijzigen. Op de pagina die nu verschijnt kunt u per product de van toepassing zijnde filters specificeren.

Filterwaarden zijn in uw webwinkel allen zichtbaar op een categoriepagina als de betreffende categorie producten bevat die aan de waarden gekoppeld zijn.