Verzendmethoden instellen

Het succes van uw webwinkel staat of valt met betrouwbare en snelle bezorging van geplaatste bestellingen. Voordat u live kunt gaan, dient u eerst de door u gekozen verzendmethoden te configureren. Anders heeft het voor uw klanten weinig zin om te gaan winkelen!

Verzendmethode aanmaken

1. Ga in het linker menu van uw backoffice naar ALGEMEEN > Instellingen > Verzendmethoden.

2. Voeg een verzendmethode toe door te klikken op de groene plus in de navigatie bovenaan het scherm. Er opent een pop-upvenster waar u een Titel kunt invullen. Dit is de naam van de verzendmethode, deze krijgen uw klanten als verzendoptie te zien bij het afrekenen van een bestelling, bijvoorbeeld Brievenbuspost, Pakketdienst, PostNL of DPH.

3. Na het aanmaken komt u uit op het tabblad Algemeen van de bewerkingspagina van de verzendmethode. U kunt hier de volgende opties configureren:

Type

Hier kunt u de soort verzendmethode invoeren.

• Standaard - standaard staat voor normale verzendmethoden, zoals pakketdiensten en brievenbuspost.
  • Rembours - gebruik deze optie wanneer uw klanten hun bestelling bij de bezorger mogen afrekenen (deze optie wordt vooral in landen als Duitsland gebruikt).
  • Afhalen in winkel - deze optie kunt u aanbieden als u een fysieke winkel heeft waar klanten bestellingen kunnen ophalen. Als u hiervoor kiest, controleer dan of u in het linkermenu van de backoffice via ALGEMEEN > Instellingen > Bedrijf het afhaaladres heeft ingevoerd, dit wordt overgenomen op uw facturen. Vermeld daarnaast uw fysieke adres (eventueel gekoppeld aan een routebeschrijving met Google Maps) ook duidelijk bij de contactgegevens van uw webwinkel.

Alleen in de backoffice

Bij het handmatig aanmaken van een order in de backoffice via VERKOOP > Order dient u verzendkosten in te voeren. Deze kunnen afwijken van de tarieven van de door u aangeboden verzendmethoden. Door deze checkbox te activeren krijgen klanten die een bestelling plaatsen dit niet te zien, alleen u of uw medewerkers.

Belasting

Selecteer hier het van toepassing zijnde BTW-tarief. Over het algemeen zal dit 21% zijn. Ziet u in het uitklapmenu geen BTW-tarief staan? Maak het dan aan via ALGEMEEN > Instellingen > Belasting in het linker menu van de backoffice.

Bezorgkosten

Bezorgkosten voor betaling onder rembours worden primair gebruikt in de Duitse markt. Vul dit veld alleen in als u als verzendtype Rembours heeft gekozen. Vul de extra kosten in die u berekent aan uw klanten voor het toestaan van betaling op het moment van levering.

Deze bezorgkosten zijn extra kosten naast de verzendkosten die u instelt bij gewichten. U kunt bijvoorbeeld €5 extra rekenen als klanten kiezen voor rembours. Dan vult u bij gewichten de standaard verzendkosten in en bij bezorgkosten het getal 5.

Gratis boven

Voer hier het bedrag in (incl. BTW) waarboven u geen verzendkosten in rekening brengt.

Talen

• Titel - geef hier de naam van de verzendmethode, deze is te zien als keuzeoptie voor de klanten van uw webwinkel.
  • Omschrijving - omschrijf de verzendmethoden om uw klanten te informeren over de verzendmethoden. De omschrijving komt bij de verzendmethode optie te staan in de checkout van de webwinkel.

Als u alles heeft ingevuld in het tabblad Algemeen, klik dan rechtsonder op Opslaan om verder te gaan met het instellen van de landen waar u levert en de verzendkosten.

Land toevoegen

Voeg nu de landen toe waar de door u gekozen verzendmethoden kunnen worden gebruikt en van waaruit u bestellingen wilt accepteren. Klik rechtsboven op het tabblad Landen. Er verschijnt een lijst met allerlei landen, met daarvoor een checkbox. Vink één voor één de landen aan waarnaar u wilt verzenden. U dient ook Nederland aan te vinken. Hanteert u per land verschillende verzendkosten? Dan dient u deze per land apart aan te maken. Sla het geheel op door rechtsonder op Opslaan te klikken.

Verzendkosten

Het laatste onderdeel is het instellen van de verzendkosten. Deze zijn afhankelijk van het totale gewicht van een zending. Ga rechtsboven naar het tabblad Gewicht om de kosten in te stellen. Zelfs als u geen verzendkosten in rekening brengt, dient u deze gegevens te controleren. Standaard bevat uw webwinkel één gewichtsklasse, van 0 - 1000 met €0 verzendkosten.

Let op! U kunt binnen uw webwinkel maar één gewichtseenheid gebruiken. Gewichten kunnen alleen in numerieke waarden uitgedrukt, zonder decimalen. Als er sprake is van grote onderlinge gewichtsverschillen in uw productassortiment, voer dan altijd gewichtswaarden in, die uitgedrukt zijn in de kleinste eenheid. Een voorbeeld: u heeft een webwinkel waar u zowel computers als accessoires verkoopt. Een desktopcomputer weegt aanzienlijk meer dan een USB-kabel. Omdat u geen decimale waarden kunt gebruiken en zo nauwkeurig mogelijk wilt werken, voert u alle gewichten in grammen in.

Controleer of ingevulde gewichten bij producten binnen de gewichtsklasse vallen. Indien dit niet het geval is, dient u een extra klasse aan te maken, anders kunnen de betreffende producten niet worden verzonden en dus niet besteld worden.

Aanmaken van een gewichtsklasse

Is de standaard gewichtsklasse van 0-1000 niet toereikend voor uw productassortiment of wilt u meerdere gewichtsklassen gebruiken met aparte verzendkosten? Volg dan de stappen hieronder:

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar ALGEMEEN > Instellingen selecteer vervolgens de optie Verzendmethoden.
  2. U krijgt nu een overzicht van de door u gekozen verzendmethoden te zien. Klik op het potlood-icoon uiterst rechts van een verzendmethode en selecteer in de volgende pagina het tabblad Gewichten. U ziet nu de standaard gewichtsklasse en de daarvoor geldende verzendkosten (al dan niet aangepast).
  3. Klik op de groene plus in de navigatie bovenaan het scherm om een nieuwe gewichtsklasse aan te maken. Er verschijnt een pop-upvenster waar u de onder- ( Gewicht van - vanaf 0 ) en bovengrens ( Gewicht tot en met -in grammen of kilo's ) kunt invoeren, alsmede de verzendkosten (inclusief BTW) die u uw klanten in rekening brengt. Klik op Opslaan om de nieuwe gewichtsklasse toe te voegen.