Programma's voor het bewerken van afbeeldingen

Er zijn verschillende gratis en betaalde programma's die u kunt gebruiken voor het bewerken van afbeeldingen:

Betaald

• Photoshop - Photoshop is een grafisch programma speciaal ontwikkeld voor het bewerken van afbeeldingen. Dit programma wordt door onze designers gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld de headlines.
  • Illustrator - dit programma wordt vooral gebruikt voor logo's. Zo kunnen .EPS-bestanden vergroot en verkleind worden zonder dat ze scherpte verliezen.
  • Corel Paint shop Pro - dit is de tegenhanger van Photoshop. Het is gemakkelijker in gebruik dan Photoshop, maar heeft ook minder mogelijkheden.
  • Adobe Photoshop Elements  - dit is een uitgeklede versie van Photoshop voor de beginnende gebruiker.

Gratis programma's

• Photoshop.com - dit is de online versie van Photoshop. Het heeft echter niet alle mogelijkheden die Photoshop wel heeft. Het werken in verschillende lagen is bijvoorbeeld niet mogelijk, maar het is goed genoeg voor het snelle werk: rode ogen verwijderen, bijsnijden en de belichting aanpassen. Met de decoratie-functies kun je tekstballonnen en illustraties toevoegen.
  • Pixlr.com - er zijn twee versies: Pixlr Express is de basisversie voor de simpelste basisbewerkingen zoals helderheid, contract en effecten. Pixlr Editor is uitgebreider en lijkt door zijn schermen met gereedschap en taakbalk op Photoshop. Het heeft minder functies, maar is een goede gratis vervanger.
  • Fotoflexer.com - een site die werkt met tabbladen waaronder de verschillende bewerkingsmogelijkheden staan. Het programma is verder niet echt te vergelijken met Photoshop, maar is zeker geschikt voor het bewerken van afbeeldingen.
  • Befunky.com - de veelzijdige fotobewerker met duidelijke iconen waarbij je vooral veel effecten kunt toevoegen.
  • GIMP - met GIMP is hetzelfde te bereiken als met Photoshop alleen dan in meer stappen. Het programma is erg uitgebreid en kan daardoor lastig zijn voor beginners. U kunt er van alles mee, zoals werken in lagen, selecties maken, tekenen en werken met effecten.
  • Google Picasa - een programma om foto’s mee te organiseren in een online web album (afdrukken, mailen en delen via sociale media). Het heeft allerlei mogelijkheden om te bewerken, zoals bijsnijden, helderheid en contrast aanpassen, rode ogen verwijderen en effecten toepassen. Het is verder niet vergelijkbaar met de mogelijkheden in Photoshop.