Orders terugbetalen

Het is mogelijk om terugbetalingen te doen in eCom en via het platform van de betaalprovider.

Opmerking: Als je eCom gekoppeld hebt aan een Retail POS, zullen veel van de stappen in dit artikel niet op jou van toepassing zijn. Als je:

Je klant terugbetalen

Je kunt je klant terugbetalen door via het online portaal van een betaalprovider een terugbetaling te doen. Als je klant met een cadeaubon heeft betaald, ga dan naar deze instructies.

1. Ga in je backoffice naar Orders.
  2. Selecteer de  ordernummerkoppeling, bijvoorbeeld: ORD00123.
  3. Stel de betaalprovider vast, klik op Creditfactuur toevoegen en vul het formulier in. Noteer de betaalprovider en het totaalbedrag van de voltooide creditfactuur.

Laat zien waar je de betaalkosten kunt vinden op het orderscherm
  4. Open de website van de betaalprovider. Bij PayPal bijvoorbeeld, open je www.PayPal.com.
  5. Log in bij de betaalprovider met je logingegevens voor webwinkeliers.
  6. Zoek de transactie op aan de hand van de waarde van de order, de naam van de klant en de datum van de transactie.
  7. Voer de transactie uit

Een cadeaubon betaling terugbetalen

Als je klant een cadeaubon heeft gebruikt om voor een online order te betalen, annuleer je de order om het cadeaubon saldo terug te betalen.

1. Ga in je backoffice naar Orders.
  2. Selecteer de betreffende order.
  3. Scrol naar de onderkant van de order en klik op Order annuleren.

Een creditfactuur toevoegen

Door een creditfactuur aan te maken vertel je Lightspeed dat de terugbetaling heeft plaatsgevonden. Zo houd je je voorraad en transactiegeschiedenis actueel. Zorg ervoor dat je de klant terugbetaalt via de betaalprovider, zodat hij of zij het geld terugkrijgt.

1. Ga in je backoffice naar Orders.
  2. Selecteer het ordernummer om het dashboard te openen.
  3. In de sectie Betaling selecteer je Creditfactuur toevoegen om het pop-up-scherm Creditfactuur toevoegen te openen.
  4. Hier kun je:

Het volledige tegoed voor een aantal of alle producten:

1. Specificeer het aantal items die u wilt crediteren onder Aantal. Bijvoorbeeld, als het specifieke product 2x besteld is in deze order en er maar 1 daarvan gecrediteerd moet worden, schrijf onder aantal dan 1. Let op! Laat het aantal van de producten die u niet wilt crediteren op 0 staan.
  2. U kunt optioneel de Status wijzigen naar: Betaald of Niet betaald
  3. U kunt optioneel de toggle ON/OFF Voorraad bijwerken en Klant inlichten.
  4. Klik op Toevoegen

Tegoed voor verzendkosten:

1. Bij Verzendkosten voer je het bedrag in dat in rekening gebracht zal worden. Je kunt een gedeeltelijk bedrag in rekening brengen, of de volledige verzendkosten. Het bedrag dat in rekening wordt gebracht mag de totale verzendkosten niet overschrijden.
  2. U kunt optioneel de Status wijzigen naar: Betaald of Niet betaald
  3. U kunt optioneel de toggle ON/OFF Voorraad bijwerken en Klant inlichten.
  4. Klik op Toevoegen

Aangepast tegoed:

In een Custom creditfactuur kunt u een extra rij toevoegen aan de creditfactuur waarin u een aangepast bedrag kunt invullen om te crediteren. Als een klant bijvoorbeeld een product retour stuurt na de uiterlijke retourdatum, dan kunt u ervoor kiezen een deel van het bedrag te crediteren door Custom creditfactuur te maken voor de klant.

1. Selecteer Aangepast tegoed toevoegen. Er verschijnt een nieuwe regel boven de regel voor de Verzendkosten.
  2. Voeg een omschrijving toe voor de credit.
  3. Selecteer een belastingtarief. Het is alleen mogelijk om een belastingtarief te selecteren die van toepassing is op deze order.
  4. Voeg het bedrag toe dat u wilt crediteren. Het totale bedrag dat u wilt crediteren, kan niet hoger zijn dan het totale orderbedrag.
  5. Kies bij Hoeveelheid de hoeveelheid (aantal items) die gecrediteerd moet worden voor het opgegeven product. Bijvoorbeeld, als er 2 van het product zijn besteld en er maar 1 gecrediteerd hoeft te worden, kies je 1. De hoeveelheid die gecrediteerd moet worden mag de hoeveelheid die besteld is niet overschrijden.create_credit_invoice.png
  6. Je kunt optioneel de Status van de factuur wijzigen: Betaald of Niet betaald.
  7. Je kunt optioneel Voorraad bijwerken en Klant op de hoogte stellen in-/uitschakelen.
  8. Klik op Toevoegen.