Verzendmethoden instellen

Het succes van uw webwinkel staat of valt met betrouwbare en snelle bezorging van geplaatste bestellingen. Voordat u live kunt gaan, dient u eerst de door u gekozen verzendmethoden te configureren. Anders heeft het voor uw klanten weinig zin om te gaan winkelen!

Let op: Elke verzendmethode moet minimaal 1 land en minimaal 1 gewichtsklasse hebben om te werken in de checkout van de webshop. Producten hebben standaard 0 gram, ze kunnen aangepast worden bij de details van de productvariant. Het totale gewicht van de order bepaalt de prijs van verzending voor de aankopende klant.

Verzendmethode aanmaken

1. Ga in het linkermenu van uw backoffice naar SYSTEEM > Instellingen > SHOP INSTELLINGEN Verzendmethoden.
  2. Voeg een verzendmethode toe door te klikken op Verzendmethode toevoegen in de navigatie rechts bovenaan het scherm. Er opent een pop-upvenster waar u een Titel kunt invullen. Dit is de naam van de verzendmethode, deze krijgen uw klanten als verzendoptie te zien bij het afrekenen van een bestelling, bijvoorbeeld 'Brievenbuspost', 'Pakketdienst', 'Afhalen' en PostNL'. Verder kunt u aangeven wat voor Type verzendmethode dit is.
    • Standaard verzending - gebruik deze optie voor normale verzendmethoden, zoals brievenbuspost en pakketdiensten.
    • Rembours - gebruik deze optie wanneer uw klanten hun bestelling bij de bezorger mogen afrekenen (deze optie wordt vooral in landen als Duitsland gebruikt).
    • Afhalen in winkel - deze optie kunt u aanbieden als u een fysieke winkel of een andere fysieke locatie heeft waar klanten bestellingen kunnen ophalen. Als u hiervoor kiest, controleer dan of u in het linkermenu van de backoffice via SYSTEEM > Instellingen > ALGEMENE INSTELLINGEN > Bedrijf het adres heeft ingevoerd, dit wordt overgenomen op uw facturen. Vermeld daarnaast uw fysieke adres (eventueel gekoppeld aan een routebeschrijving met Google Maps) ook duidelijk bij de contactgegevens van uw webwinkel.

3. Na het aanmaken komt u terug op het overzicht. Klik op de verzendmethode om deze te bewerken. U kunt hier de volgende opties configureren:

Verzendmethode instellen

INFORMATIE

Bij Titel kunt de titel van de verzendmethode aanpassen. Bij Omschrijving kunt u een korte omschrijving geven van de verzendmethode of eventuele voorwaarden noteren. Deze omschrijving is zichtbaar in de checkout van uw webwinkel.

INSTELLINGEN

Bij Type kunt u het type verzendmethode wijzigen. Het type dat staat ingesteld is het type dat u geselecteerd heeft bij het aanmaken van de verzendmethoden. Selecteer bij Kies belastinggroep het van toepassing zijnde BTW-tarief. Over het algemeen zal dit 21% zijn. Ziet u in het uitklapmenu geen BTW-tarief staan? Maak het dan aan via SYSTEEM > INSTELLINGEN > Belastingen. Voer bij Gratis verzonden bij (besteding voor meer dan) het bedrag in (incl. BTW) waarboven u geen verzendkosten in rekening brengt. Bij Alleen zichtbaar in de backoffice kunt u aangeven of de verzendmethode gekozen kan worden in de checkout van de webwinkel of dat het voor intern gebruik dient. Bij het handmatig aanmaken van een order in de backoffice via Orders > Offerte dient u verzendkosten in te voeren. Deze kunnen afwijken van de tarieven van de door u aangeboden verzendmethoden. Door deze checkbox te activeren krijgen klanten die een bestelling plaatsen in de webwinkel dit niet te zien, alleen u of uw medewerkers in de backoffice.

REMBOURS

Bezorgkosten voor betaling onder rembours worden primair gebruikt in de Duitse markt. Vul dit veld alleen in als u als verzendtype Rembours heeft gekozen. Vul de extra kosten in die u berekent aan uw klanten voor het toestaan van betaling op het moment van levering.

Deze bezorgkosten zijn extra kosten bovenop de verzendkosten die u instelt bij gewichten. U kunt bijvoorbeeld €5,- extra rekenen als klanten kiezen voor rembours. Dan vult u bij gewichten de standaard verzendkosten in en bij bezorgkosten het getal 5.

VERZENDKOSTEN

Verzendkosten zijn afhankelijk van het totale gewicht van een zending. Zelfs als u geen verzendkosten in rekening brengt, dient u deze gegevens te controleren.

Let op! U kunt binnen uw webwinkel maar één gewichtseenheid gebruiken. Gewichten kunnen alleen in numerieke waarden uitgedrukt, zonder decimalen. Als er sprake is van grote onderlinge gewichtsverschillen in uw productassortiment, voer dan altijd gewichtswaarden in, die uitgedrukt zijn in de kleinste eenheid. Een voorbeeld: u heeft een webwinkel waar u zowel computers als accessoires verkoopt. Een desktopcomputer weegt aanzienlijk meer dan een USB-kabel. Omdat u geen decimale waarden kunt gebruiken en zo nauwkeurig mogelijk wilt werken, voert u alle gewichten in grammen in. Wij raden u aan altijd in grammen te werken (zoals ook aangegeven staat bij de instellingen van een product). Wegen uw producten teveel om in grammen te werken, zorg dan dat u altijd hele getallen gebruik.

Controleer of ingevulde gewichten bij producten binnen de gewichtsklasse vallen. Indien dit niet het geval is, dient u een extra klasse aan te maken, anders kunnen de betreffende producten niet worden verzonden en dus niet besteld worden.

Klik op Voeg gewicht toe om een nieuwe gewichtsklasse aan te maken. Er verschijnt een pop-upvenster waar u de onder- (Minimaal gewicht) en bovengrens (Maximum gewicht) kunt invoeren, alsmede de verzendkosten (Prijs inclusief BTW) die u uw klanten in rekening brengt. Klik op Opslaan om de nieuwe gewichtsklasse toe te voegen. U kunt meerdere klassen aanmaken. Zorg ervoor dat er geen overlapping is. Eindigt uw laatste klasse op 100 gram? Begin uw volgende klasse dan met 100.

LANDEN PER VERZENDMETHODEN

Voeg nu de landen toe waar de door u gekozen verzendmethoden kunnen worden gebruikt en van waaruit u bestellingen wilt accepteren. Klik op het continent en vink vervolgens het land aan bijvoorbeeld West-Europa > Netherlands, The. Als je voor Nederland andere verzendtarieven hanteert vergeleken een ander land, maak dan een aparte verzendmethode aan met de gewichtsklasse(n) en het land. Als bijvoorbeeld een klant uit een ander land komt dan Nederland, dan krijgt hij alleen de verzendmethode(n) te zien voor dat land en niet de verzendmethoden geldend voor Nederland.

Er verschijnt een lijst met allerlei landen, met daarvoor een checkbox. Vink één voor één de landen aan waarnaar u wilt verzenden. Hanteert u per land verschillende verzendkosten? Dan dient u deze per land apart aan te maken. Sla het geheel op door rechtsonder op Opslaan te klikken.