Google Search Console (Webmasters) instellen

We hebben onlangs een webinar over verschillende Google Tools gegeven, bekijk de recording en de presentatie. In deze webinar worden de onderstaande stappen doorgenomen door één van onze support specialisten.

Search Console (Webmasters) van Google biedt u gedetailleerde rapporten over de zichtbaarheid van uw pagina's in Google. Bekijk hoe Google uw webwinkel indexeert en krijg meer informatie over specifieke problemen die Google heeft bij het opnemen van uw webwinkel in de zoekresultaten. Bekijk, classificeer en download uitgebreide informatie over interne en externe links naar uw webwinkel en ontdek welke Google-zoekopdrachten naar uw webwinkel leiden en hoe gebruikers er terechtkomen. U kunt Google ook laten weten hoe u de door Google geïndexeerde URL's wilt weergeven.

Search Console toevoegen

Ga naar Google Search Console. Indien u niet bent ingelogd met een Google-account, dient u dat eerst te doen.

1. Er wordt u gevraagd om een URL in te vullen. Vul hier de URL van uw webwinkel in.
  2. Klik bij 'Eigendom verifiëren' op Andere verificatiemethoden.
  3. Kies de optie HTML-Tag Een metatag aan de homepage van je site toevoegen. U krijgt de meta tag te zien. Deze ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
    <META NAME="google-site-verification" CONTENT="+nxGUDJ4QpAZ5l9Bsjdi102tLVC21AIh5d1Nl23908vVuFHs34="/>
    Het enige wat u uit bovenstaande tag nodig heeft is de code tussen de aanhalingstekens achter CONTENT. In dit geval is dit dus de tag: +nxGUDJ4QpAZ5l9Bsjdi102tLVC21AIh5d1Nl23908vVuFHs34=
  4. Kopieer deze tag en plak hem in de backoffice van Lightspeed eCom onder Instellingen in de kolom Website Instellingen: Web extra's > GOOGLE SEARCH CONSOLE. Vul in het vak Meta tags de tag in (alleen wat tussen de aanhalingstekens staat). U kunt hier meerdere meta tags toevoegen. Maximaal een code per regel!

5. Activeer de Status en klik rechtsboven op Opslaan.
Let op! De webwinkel moet eerst gekoppeld worden met de domeinnaam voordat Search Console werkt.

Sitemap toevoegen aan uw Search Console

Om uw webwinkel door Google te laten categoriseren, dient u de sitemap van uw webwinkel toe te voegen aan uw Google Search Console account.

1. Ga naar Google Search Console
  2. Selecteer uw site op de startpagina van Search Console.
  3. Klik in de linkerkant van het scherm op Index > Sitemaps.
  4. Voer onder Voeg nieuwe Sitemap toe de sitemap.xml url in.
  5. Lees hier hoe u aan uw sitemap.xml komt.
  6. Klik op Submit verzenden om de sitemap toe te voegen.

Let op: Is de webwinkel beschikbaar in meerdere talen? Voer dan per taal de sitemap toe, bijvoorbeeld; https://domeinnaam.nl/nl/sitemap.xml voor Nederlands en https://domeinnaam.nl/en/sitemap.xml voor Engels.

Veelgestelde vragen

• Pagina staat niet op sitemap / Google geeft een no-index error weer
    Wanneer een pagina in de backoffice op ‘verborgen’ staat wordt deze niet weergegeven op de webshop en staat hij automatisch niet in de sitemap, een pagina wordt alleen als hij zichtbaar is weergeven in een sitemap. Deze zichtbaarheid kan met de onderstaande knop aangepast worden in de desbetreffende producten en categorieën binnen Lightspeed.

Standaard zijn er ook een aantal pagina’s geblokkeerd van het indexeren, dit gebeurd aan de hand van een no-index tag. Het is ook mogelijk om zelf pagina's te blokkeren van indexatie, beide gebeurd aan de hand van de ROBOTS.TXT. Meer over deze functie vind je hier.

• Wat bij de meta data staat, staat niet in de Google zoekresultaten
    Hier gaat tijd overheen, door Search Console te gebruiken verkort je deze tijd maar het is helaas nooit 100% zeker dat de data 1 op 1 wordt overgenomen door Google. Tip: Gebruik de URL-inspectie tool van Google Search Console om nieuwe indexatie aan te vragen, dit kan het proces versnellen voor de specifieke pagina indexatie.