Wat is Affiliate

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor gegenereerde verkopen of aangeleverde leads. Affiliates kunnen dit bewerkstelligen door advertenties van adverteerders op hun website te plaatsen. Als er uit het doorverwijzen van klanten een verkoop of lead volgt, ontvangt de affiliate een vergoeding van de adverteerder. Er kan ook per click of per pageview betaald worden.

Affiliate Marketing is gebaseerd op het no cure, no pay-principe. Vergoedingen worden alleen uitgekeerd bij concreet aantoonbare transacties en (goedgekeurde) leads. Deze zijn administratief aan te tonen, maar affliliates zijn wel afhankelijk van de terugkoppeling van de adverteerder en gemaakte afspraken.

Pay per click

Een vast bedrag dat uitgekeerd wordt per klik op promotiemateriaal van de adverteerder, op basis van de eCPC, de effectieve cost per click. Deze wordt berekend aan de hand van de gemiddelde opbrengst of uitgave per geleverde of ontvangen bezoeker.

Pay per lead

Een leadvergoeding wordt uitgekeerd wanneer bezoekers via de affiliate contact opnemen met de adverteerder, door bijvoorbeeld een formulier in te vullen. Leadvergoedingen worden vaak uitgekeerd bij de promotie van diensten die niet direct via internet verkocht worden.

Pay per sale

Een vergoeding die betaald wordt wanneer bezoekers via de affiliate voor directe omzet zorgen, wat meestal neerkomt op de verkoop (sale) van een product aan de bezoeker. De adverteerder keert dan een percentage van het verkoopbedrag aan de affiliate.