SEO-gegevens van een product beheren

Je SEO-gegevens zijn belangrijk voor je online zichtbaarheid. Je kunt de manier waarop producten in zoekmachines verschijnen optimaliseren en klanten naar je online winkel laten komen door overtuigende metagegevens aan je producten toe te voegen.

1. Ga in het linkermenu van backoffice naar producten en kies het product waar je mee wilt werken.
  2. Bekijk in het gebied zoekmachines bovenaan het scherm, onder beschrijving, de beschrijving.

De informatie voor zoekmachines wordt standaard gehaald uit de:

• Titel - Gebaseerd op het veld volledige titel van het product.
  • URL - Gebaseerd op het veld titel van het product.
  • Metaomschrijving - Gebaseerd op het veld beschrijving van het product.
  • Meta-keywords - Gebaseerd op het veld volledige titel van het product.

De voorbeeldweergave van de resultatenlijst van de zoekmachine ziet er zo uit:Untitled-1.png

• Verbergen voor zoekmachine – Je kunt dit selectievakje selecteren als je niet wilt dat het product geïndexeerd wordt door zoekmachines. Dit is nuttig als je online winkel onder constructie is of als je verschillende pagina's hebt met vergelijkbare inhoud en wilt voorkomen dat zoekmachines er van uit gaan dat je dubbele inhoud hebt en je wilt voorkomen dat die pagina wordt geïndexeerd.
  • Paginatitel – vul een paginatitel in, bijvoorbeeld de naam van een product.
  • URL - Wijs een unieke URL toe aan de pagina tot een maximum van 50 tekens. De URL mag niet al in gebruik zijn. Zoekmachines indexeren pagina's op basis van de product URL. Als je deze URL aanpast, maakt Lightspeed eCom automatisch een redirect aan. Let op: deze automatische redirect word na 3 maanden verwijderd. Het is niet aan te raden om de product URL vaak aan te passen omdat dit je ranking in zoekmachines beïnvloedt.
  • Metaomschrijving – Vul hier een korte productbeschrijving in die zoekmachines gebruiken om het product te beschrijven.
  • Meta-keywords – keywords zijn kernwoorden van je product. Je kunt dezelfde woorden gebruiken die je hebt gebruikt als tags. Metatrefwoorden worden niet langer gebruikt door Google.
  • Google category – producten worden in Google-zoekresultaten gecategoriseerd op basis van eigenschappen. Het vermelden van eigenschappen is geen garantie dat de producten daadwerkelijk worden weergegeven, maar het toevoegen van een Google Category vergroot de kans dat je producten in relevante categorieën worden opgenomen. De door Google gehanteerde categorieën vind je hier. Kopieer de gewenste categorie en plak deze in het Google Category-veld. Je kunt een product maar aan één categorie toevoegen.
  • Canonical URL Sta aangepaste canonieke URL‘s toe via Instellingen > Workflow. Een canonieke URL is een voorkeursversie van pagina's met vergelijkbare of identieke inhoud. Als je webwinkel productpagina's bevat die erg veel op elkaar lijken of dezelfde informatie vermelden, kun je hier een canonieke URL invoeren. Een ander toepassingsscenario voor een canonieke URL is wanneer een productpagina via verschillende URL's bereikbaar is. De canonieke URL wordt in de broncode van je webwinkel opgenomen en vertelt Google welke pagina er geïndexeerd en getoond moet worden in de zoekresultaten.
    Let op! Canonieke URLs zijn alleen nodig als je veel dubbele content hebt. Als je webwinkel een productpagina bevat die bereikbaar is via verschillende URL's, terwijl alle URL's dezelfde content bevatten, dan kun je één van de URLs als een canonieke URL instellen. Het product wordt dan alleen geïndexeerd via zijn canonieke URL.
BELANGRIJK! Controleer of alle velden geen spaties tussen regels bevatten. Dit heeft als gevolg dat de meta description ongeldige HTML bevat waardoor deze genegeerd wordt door zoekmachines. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de titel, waar de spaties niet altijd zichtbaar zijn. Kopiëren en plakken vanuit bijvoorbeeld Microsoft Word, kan zulke spaties veroorzaken. Hoewel je de spaties dan niet ziet, zorgen deze wel voor ongeldige HTML. Screen_Shot_2018-04-12_at_9.02.29_AM.png