Programma's voor het bewerken van afbeeldingen

Er zijn verschillende programma's die je kunt gebruiken om afbeeldingen te bewerken. Je kunt gebruik maken van software die al op je Windows-pc of Mac is geïnstalleerd. Je kunt ook andere software installeren. Sommige zijn gratis om te gebruiken, voor andere software is er een licentie nodig.

Klik hier om te leren hoe je afbeeldingen bijsnijdt.

Vooraf geïnstalleerde software

Afhankelijk van je computer kun je vooraf geïnstalleerde programma's gebruiken om je afbeeldingen aan te passen, te filteren en bij te snijden.

• Voor snelle bewerkingen van afbeeldingen op je Mac gebruik je het programma Preview. Lees de Apple-Preview- handleiding voor meer informatie.
  • Gebruik voor foto's op je Mac het programma Foto's voor MacOS. Ga naar het ondersteuningsartikel van Apple over de app voor meer informatie.
  • Gebruik op je Windows pc een app genaamd Microsoft Photos (voor Windows 10) om je afbeeldingen bij te snijden, te draaien en te filteren. Lees het ondersteuningsartikel van Microsoft voor deze app voor meer informatie.

Betaald

• Photoshop - Photoshop is een grafisch programma speciaal ontwikkeld voor het bewerken van afbeeldingen. Dit programma wordt door onze designers gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld de headlines.
  • Illustrator - dit programma wordt vooral gebruikt voor logo's. Zo kunnen .EPS-bestanden vergroot en verkleind worden zonder dat ze scherpte verliezen.
  • Corel Paint shop Pro - dit is de tegenhanger van Photoshop. Het is gemakkelijker in gebruik dan Photoshop, maar heeft ook minder mogelijkheden.
  • Adobe Photoshop Elements  - dit is een uitgeklede versie van Photoshop voor de beginnende gebruiker.

Gratis programma's

• Photoshop.com - dit is de online versie van Photoshop. Het heeft echter niet alle mogelijkheden die Photoshop wel heeft. Het werken in verschillende lagen is bijvoorbeeld niet mogelijk, maar het is goed genoeg voor het snelle werk: rode ogen verwijderen, bijsnijden en de belichting aanpassen. Met de decoratie-functies kun je tekstballonnen en illustraties toevoegen.
  • Pixlr.com - er zijn twee versies: Pixlr Express is de basisversie voor de simpelste basisbewerkingen zoals helderheid, contract en effecten. Pixlr Editor is uitgebreider en lijkt door zijn schermen met gereedschap en taakbalk op Photoshop. Het heeft minder functies, maar is een goede gratis vervanger.
  • Fotoflexer.com - een site die werkt met tabbladen waaronder de verschillende bewerkingsmogelijkheden staan. Het programma is verder niet echt te vergelijken met Photoshop, maar is zeker geschikt voor het bewerken van afbeeldingen.
  • Befunky.com - de veelzijdige fotobewerker met duidelijke iconen waarbij je vooral veel effecten kunt toevoegen.
  • GIMP - met GIMP is hetzelfde te bereiken als met Photoshop alleen dan in meer stappen. Het programma is erg uitgebreid en kan daardoor lastig zijn voor beginners. U kunt er van alles mee, zoals werken in lagen, selecties maken, tekenen en werken met effecten.
  • Google Picasa - een programma om foto’s mee te organiseren in een online web album (afdrukken, mailen en delen via sociale media). Het heeft allerlei mogelijkheden om te bewerken, zoals bijsnijden, helderheid en contrast aanpassen, rode ogen verwijderen en effecten toepassen. Het is verder niet vergelijkbaar met de mogelijkheden in Photoshop.