Je browser bijwerken om deze te beschermen tegen de Heartbleed-bug

Om je te beschermen tegen de Heartbleed-bug en er zeker van te zijn dat transacties in je online winkel veilig blijven, raadt Lightspeed sterk aan dat je je webbrowser regelmatig bijwerkt en je klanten aanmoedigt hetzelfde te doen.

Dit artikelen bevat stappen om populaire browsers en platforms te controleren op updates en deze toe te passen. Deze browsers en platformen zijn:

Google Chrome

Google Chrome past automatisch updates toe op de achtergrond wanneer je Chrome sluit en heropent.

Controleren op beschikbare updates en de versie van Chrome verifiëren

1. Open Chrome.
  2. Klik op het pictogram 'meer' rechtsbovenin je browservenser

3. Klik op Help > Over Google Chrome. De huidige versie wordt weergegeven onder het kopje Google Chrome. Zorg ervoor dat de versie hoger dan of gelijk aan 30 is geïnstalleerd. Chrome controleert automatisch op updates wanneer je naar deze pagina navigeert.
  4. Klik op Opnieuw starten om een beschikbare update toe te passen.

Je kunt hier meer lezen over Chrome en hoe je de nieuwste versies en updates kunt beheren.

Mozilla Firefox

Standaard staat Firefox ingesteld dat deze zichzelf automatisch bijwerkt, maar je kunt de browser ook handmatig bijwerken.

Controleren op beschikbare updates en de versie van Firefox verifiëren

1. Open Firefox.
  2. Klik op het menutabblad Firefox, linksboven.
  3. Klik op Over Firefox. (Als die optie niet beschikbaar is moet je misschien eerst klikken op Help > Over Firefox). Hiermee opent er een nieuw venster dat de huidige versie toont en dat ook controleert op mogelijke updates en deze dan automatisch downloadt. Zorg ervoor dat de geïnstalleerde versie hoger dan of gelijk is aan 27.
  4. Klik op Opnieuw starten om Firefox bij te werken indien er een update beschikbaar is.

Je kunt hier meer lezen over Firefox en hoe je de nieuwste versies en updates kunt beheren.

Apple Safari

Updates voor Safari worden automatisch toegepast bij updates van macOS.

De versie van Safari controleren

1. Open Safari.
  2. Klik op het menutabblad Safari, linksboven.
  3. Klik op Over Safari. Hiermee wordt er een nieuw venster geopend waarin de versie van Safari wordt getoond. Als de versie lager is dan 7 moet je Safari bijwerken.

Safari bijwerken

1. Klik op je desktopcomputer op het pictogram van Apple links op de bovenste werkbalk.
  2. Klik op Over deze Mac. Hiermee opent er een nieuw venster dat de versie van macOS die op je computer draait weergeeft.
  3. Klik op Software Update. Je wordt doorgestuurd naar de pagina Updates van je account in de App Store.

Het is heel waarschijnlijk dat er geen update uitsluitend voor Safari wordt weergegeven op de pagina Updates. Om Safari bij te werken op je een beschikbare update voor macOS installeren. Als er echter een update uitsluitend voor Safari wordt weergegeven op de pagina Updates, draait er op je computer mogelijk een oudere versie van macOS. Als dit het geval is raden we sterk aan dat je alle beschikbare updates voor zowel Safari als macOS installeert.

Je kunt hier meer lezen over Safari en hoe je de nieuwste versies en updates kunt beheren.

Internet explorer

Standaard wordt Internet Explorer bijgewerkt met Windows Updates.

De versie van Internet Explorer controleren

1. Open Internet Explorer.
  2. Klik op Hulpmiddelen (dit wordt weergegeven als tabblad linksboven of als tandwielpictogram rechts, afhankelijk van je versie).
  3. Klik op Over Internet Explorer. Hiermee opent er een nieuwe venster dat de versie van IE die je momenteel geïnstalleerd hebt weergeeft. Idealiter zou je Internet explorer 11 of tenminste versie 7 moeten gebruiken.
  4. Om Internet Explorer bij te werken moet je de versie van Windows die je gebruikt achterhalen. Als je niet zeker weet welke versie van Windows je gebruikt kun je dit artikel van Microsoft raadplegen.

Als je Windows 10, 9.1 of 7 gebruikt

OPMERKING: Windows 10, 9.1 en 7 ondersteunen de nieuwste versie van IE (versie 11) en voldoen volledig aan de veiligheidseisen.

1. Open Internet Explorer.
  2. Klik op Hulpmiddelen > Over Internet Explorer en schakel de optie Nieuwe versies automatisch installeren in. Updates van Internet Explorer worden nu meegenomen in je updates van Windows en worden automatisch toegepast de volgende keer dat er nieuwe updates beschikbaar zijn.
  3. Alternatief: Ga naar deze pagina van Microsoft page, selecteer het besturingssysteem van je computer en download en installeer het aanbevolen bestand. Door het bestand te installeren wordt de huidige versie van Internet Explorer op je computer overschreven.

Als je Windows XP of Windows Vista gebruikt

OPMERKING: om te voldoen aan de veiligheidseisen ondersteunen Windows XP en Vista respectievelijk alleen IE versie 8 en 9. Helaas is Microsoft per 12 januari 2016 gestopt met de ondersteuning voor IE 8 en 9 en biedt Microsoft niet langer veiligheidsupdates voor deze versies (zie deze melding van Microsoft over beëindiging van ondersteuning voor meer informatie).

IE bijwerken voor Windows XP

• Je kunt Internet Explorer bijwerken tot versie 8. Ga naar deze pagina van Microsoft, selecteer de taal van je browser en download en installeer vervolgens het aanbevolen bestand.

Let echter op dat Microsoft de ondersteuning voor Windows XP per 8 April 2014 heeft beëindigd en die van Internet Explorer 8 per 12 januari 2016. Microsoft vraagt alle gebruikers van Windows XP hun besturingssysteem bij te werken; je kunt meer lezen of het beëindigen van de ondersteuning voor Windows XP van invloed is op jou en wat je er aan kunt doen in dit artikel.

Als je Windows Vista gebruikt

• Je kunt Internet Explorer bijwerken tot versie 9. Ga naar deze pagina van Microsoft, selecteer de taal van je browser en download en installeer vervolgens het aanbevolen bestand.

Let er echter op dat Microsoft de ondersteuning voor IE 9 per 12 januari 2016 heeft gestopt. Dit betekent dat Microsoft niet langer reparaties en updates biedt voor deze versie.

Zorgen dat je Internet Explorer 8 of 9 voldoet aan veiligheidseisen

1. Open je browser nadat je Internet Explorer 8 of 9 hebt geïnstalleerd/bijgewerkt.
  2. Klik op  Hulpmiddelen > Internetopties.
  3. Selecteer het tabblad Geavanceerd.
  4. Scroll naar beneden naar de sectie Beveiliging en schakel deze opties in: TLS 1.1, TLS 1.2
  5. Schakel de optie SSL 3.0 uit (voor toegevoegde veiligheid).
  6. Klik op Toepassen en daarna op OK.

Opera

Standaard wordt Opera automatisch bijgewerkt maar indien nodig kun je het handmatig bijwerken.

Controleren op beschikbare updates en de versie van Opera verifiëren

1. Open Opera.
  2. Klik op het tabblad linksboven, onder Menu of Opera afhankelijk van de versie van je besturingssysteem.
  3. Klik op Over Opera. Hiermee opent er een nieuw tabblad dat de versie van Opera weergeeft en ook automatisch controleert op updates en deze downloadt. Zorg er voor dat de versie die je gebruikt niet ouder is dan versie 17.
  4. Klik als het controleren klaar is op Nu opnieuw starten om beschikbare updates te installeren.

Je kunt hier meer lezen over Opera en hoe je de nieuwste versies en updates kunt beheren.

OPMERKING: Naast het bijwerken van de browser op je computer is het belangrijk om ook de browser die je op je mobiele telefoon gebruikt bij te werken.

Telefoons of tablets met Android

Voordat je je browser bijwerkt moet je er voor zorgen dat er op je apparaat een versie van Android hoger dan 4.5 draait.

De versie van Android controleren

OPMERKING: De stappen om de versie van Android te controleren verschillen per apparaat. De volgende zijn de algemene instructies voor de meerderheid van de Android-apparaten.

1. Open de Instellingen van je apparaat.
  2. Tik op Toestel-informatie of Apparaat-informatie.
  3. Tik op Android-versie om informatie over je versie weer te geven.

Je browser bijwerken op je telefoon of tablet met Android

1. Open op je telefoon of tablet de app Google Play Store.
  2. Tik op het pictogram menu linksboven en tik daarna op Mijn apps & spellen. Apps met beschikbare updates worden weergegeven onder Updates.
  3. Zoek naar de browser die je gebruikt (veelgebruikte browsers zijn Google Chrome, Mozilla Firefox, Web Browser en Opera).
  4. Selecteer je browser en tik op Bijwerken.

iPhone of iPad

Je browser op je iPhone of iPad bijwerken

1. Open op je iPhone of iPad de App Store.
  2. Tik onderaan op Updates.
  3. Zoek onder updates in wachtrij naar je browser (veelgebruikte browsers zijn Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera). Lees de volgende sectie wanneer je Safari gebruikt.
  4. Selecteer je browser en tik op Bijwerken.
  5. Voer je Apple ID en wachtwoord in wanneer daar om gevraagd wordt. De updates worden automatisch gedownload en geïnstalleerd.

Indien je Safari gebruikt op je iPhone of iPad

Safari wordt automatisch bijgewerkt gedurende updates van iOS. Wanneer er een update van iOS beschikbaar is voor je apparaat zou je een melding moeten ontvangen. Tik op Nu installeren om updates toe te passen.

Als je wilt controleren op beschikbare updates

1. Steek je apparaat in de oplader en verbindt met het internet via wifi.
  2. Tik op Instellingen > Algemeen > Software Update.
  3. Tik op Downloaden en installeren wanneer er updates beschikbaar zijn voor je apparaat.

OPMERKING: tik, wanneer je gevraagd wordt om apps tijdelijk te verwijderen omdat iOS meer ruimte nodig heeft voor de update op Verder gaan (of Annuleren als je apps niet tijdelijk wilt verwijderen). Houd in gedachte dat nieuwe versies van iOS alle apps die verwijderd zijn opnieuw zullen installeren.

4. Tik om nu bij te werken op Installeren. Voer je Apple ID en wachtwoord in wanneer daar om gevraagd wordt.

Je kunt hier meer lezen over updates voor iOS.