Op Facebook verkopen

Vanaf april 2023, heeft Meta wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de beschikbaarheid van Winkels op Facebook en Instagram voor eigenaren die werkzaam zijn in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Raadpleeg het artikel EMEA: Wijzigingen aan Winkels in het Helpcentrum voor bedrijven op de website van Meta, voor een lijst van EMEA-landen waar Winkels beschikbaar zijn.

Je kunt een catalogus aanmaken en eCom-producten aan Facebook koppelen om de verkoop te verbeteren door je producten op je Facebook-bedrijfspagina aan te bieden.

Productvereisten verifiëren

Voordat producten op Facebook gepubliceerd kunnen worden, moeten ze voldoen aan de volgende vereisten:

• Titel: Maximaal 150 tekens
  • Beschrijving: Maximaal 256 tekens
  • Prijs: Deze moet hoger zijn dan € 0
  • Afbeelding: JPG-, GIF- of PNG-formaat, minstens 500 x 500 pixels
  • Merk: Moet zichtbaar zijn in je eCom-backoffice)

Producten die als verborgen zijn gemarkeerd in de backoffice worden niet gesynchroniseerd met je Facebook Catalog.

De URL voor je productgegevensfeed vinden

Gegevensfeeds zijn URL's die zorgen voor de communicatie tussen eCom en Facebook.

Om de productgegevensfeed te krijgen:

1. Log in bij je eCom (C-Series)-backoffice.

2. Ga naar Instellingen > Feeds.

Naar Feeds navigeren in Instellingen

3. Selecteer Ga naar custom feeds.

Ga naar custom feeds selecteren

4. Klik op Link bekijken naast Facebook Catalog - Variant IDs.

5. Kopieer ?include_variants=true&google=true&page=1 en plak het aan het einde van de URL in de adresbalk.
    • De URL lijkt bijvoorbeeld op https://www.example.com/en/feed/custom/18864/?include_variants=true&?google=true&page=1

Voorbeeld-URL

6. Druk op Enter.
  7. Kopieer de hele URL.

De variantfeed is beperkt tot 500 items per feed-URL. Je moet mogelijk meerdere URL's toevoegen om ervoor te zorgen dat al je producten worden opgenomen. Voeg daarvoor het volgende toe aan het einde van de standaard URL, waardoor de paginanummers worden verhoogd totdat het volledige aantal items in de voorraad is bereikt:

/?google=true&include_variants=true&page=1
/?google=true&include_variants=true&page=2
/?google=true&include_variants=true&page=3

Een Facebook-catalogus aanmaken

Opmerking: als je geen Facebook-bedrijfspagina hebt, moet je er eerst een aanmaken zodat je toegang tot Bedrijfsmanager hebt.

Vervolgens moet je een catalogus aanmaken in je Facebook Business Manager. Alleen bedrijfsbeheerders kunnen catalogussen aanmaken.

1. Log in bij je Facebook Bedrijfsmanager.
  2. Klik op de drie horizontale lijnen in de linkerbovenhoek.
  3. Selecteer Handelsbeheer.

Toegang verkrijgen tot Commerce Manager

4. Als het je eerste catalogus is, selecteer dan Aan de slag en selecteer vervolgens Een catalogus maken.
    • Als het niet je eerste catalogus is, selecteer dan Catalogus toevoegen in de sectie Catalogi.
  5. Selecteer het type items die je wilt verkopen en klik op Volgende.
  6. Klik op Productinformatie uploaden.
  7. Selecteer het Business Manager-account waar je catalogus bij hoort.
  8. Voer een naam in voor je catalogus.
  9. Klik op Aanmaken.

Producten uploaden

10. Selecteer een standaardvaluta.
  11. Kies Set Automatic File Upload Schedule (Tijdsschema voor automatische bestandsupload instellen).
  12. Voer de feed-URL in die je hebt gekopieerd vanuit je eCom-winkel.
  13. Stel een tijdsschema in.
  14. Klik op Upload starten.
  15. Klik op Producten weergeven om de geüploade producten te bekijken.

We raden aan om een nieuwe catalogus aan te maken en geen bestaande catalogus te gebruiken.

De productgegevensfeed uploaden

Nadat je de nieuwe catalogus hebt aangemaakt, moet je de productgegevensfeed uploaden in Facebook Manager door middel van de URL die je vanuit eCom hebt gekopieerd.

1. Selecteer je catalogus onder Handelsbeheer.
  2. Open het tabblad Catalogus.
  3. Selecteer Gegevensbronnen.

Gegevensbronnen selecteren

4. Selecteer Artikelen toevoegen in de rechterbovenhoek.
  5. Selecteer Gegevensbronnen en klik vervolgens op Volgende.
  6. Selecteer Geplande feed om een tijdsschema in te stellen.
  7. Voer de URL in en selecteer Volgende.
  8. Voer een naam in voor de geplande feed.
  9. Selecteer een standaardvaluta. Deze moet dezelfde zijn als de standaardvaluta in je eCom-backoffice.
  10. Selecteer Uploaden.

Fouten corrigeren

Als er fouten zijn, kun je na het uploaden een lijst met fouten vinden in je Facebook Business Manager.

1. Ga naar Handelsbeheer.
  2. Selecteer je catalogus in de sectie Catalogus.
  3. Selecteer Problemen in het tabblad Catalogus aan de linkerkant.

Toegang verkrijgen tot de pagina Problemen

Gele waarschuwingen zijn suggesties en kun je negeren. Rode waarschuwingen zijn fouten die ervoor zorgen dat producten niet gepubliceerd kunnen worden en deze worden hieronder besproken:

Probleem: Oplossing:
Universele ID's ontbreken
  • Zorg dat er een merk aan het product is toegewezen.
  • Verifieer dat het merk zichtbaar is
Een verplicht veld ontbreekt
Het veld mag niet uitsluitend uit hoofdletters bestaan
  • Zorg voor correct hoofdlettergebruik in de titels en omschrijvingen
Producten ontbreken of zijn afgewezen

*Lightspeed kan niet ondersteunen bij afgewezen producten of bezwaren.

Nadat je de fouten hebt opgelost, kun je Upload Now (Nu uploaden) selecteren en vervolgens Request Update Now (Nu een update aanvragen).

Een aangepaste feed aanmaken

Onze supportteams kunnen geen problemen oplossen met het aanmaken of gebruiken van een aangepaste feed.

Je kunt aangepaste feeds aanmaken om automatisch het volgende te doen:

• Vervang korte beschrijvingen door de producttitel.
  • Vervang merken door de winkelnaam.
  • Geef het aan als een product geen SKU of EAN heeft.

In je backoffice:

1. Tik op Instellingen.
  2. Selecteer Feeds in de kolom Website-instellingen.
  3. Selecteer Ga naar custom feeds in de rechterbenedenhoek.
  4. Selecteer Feed toevoegen.
  5. Voer een naam in die je makkelijk kunt herkennen, zoals Facebook Custom Feed.
  6. Maak een kopie van de gewenste feed. In dit geval is dat ofwel Facebook Catalog-Main Product IDs ofwel Facebook Catalog-Variant IDs.
  7. Selecteer Opslaan.

Een aangepaste feed aanmaken

Je wordt nu naar de pagina geleid met de oorspronkelijke code van de feed. Je kunt dit nu aanpassen door ontbrekende informatie toe te voegen.

Om de korte beschrijvingen te vervangen door de producttitel:

1. Zoek de coderegel hieronder op:
    <description>{{ product.description | cdata }}</description>
  2. Markeer en verwijder deze.
  3. Kopieer het stuk code hieronder:
    {% if product.description %}

<description>{{ product.description | cdata }}</description>

{% else %}

<description>{{ product.fulltitle | cdata }}</description>

{% endif %}
  4. Plak dit op de plek van de vorige code.
  5. Selecteer Opslaan.

Om merken te vervangen door de winkelnaam:

1. Zoek de onderstaande coderegels op:
    {% if product.brand %}

<g:brand>{{ product.brand.title | cdata }}</g:brand>

{% endif %}
  2. Markeer en verwijder deze.
  3. Kopieer het stuk code hieronder:
    {% if product.brand %}

<g:brand>{{ product.brand.title | cdata }}</g:brand>

{% else %}

<g:brand>{{ shop.title | cdata }}</g:brand>

{% endif %}
  4. Plak dit op de plek van de vorige code.
  5. Selecteer Opslaan.

Om het aan te geven als een product geen SKU of EAN heeft:

1. Zoek de onderstaande coderegels op:
    <g:gtin>{{ product.ean | cdata }}</g:gtin>

<g:mpn>{{ product.code | cdata }}</g:mpn>
  2. Markeer en verwijder deze.
  3. Kopieer het stuk code hieronder:
    {% if product.ean or product.mpn %}
     	{% if product.ean %}
    		<g:gtin>{{ product.ean | cdata }}</g:gtin>
    	{% endif %}
    	{% if product.code %}
    		<g:mpn>{{ product.code }} </g:mpn>
    	{% endif %}
    {% else %}
    		<g:identifier_exists>no</g:identifier_exists>
    {% endif %}
  4. Plak dit op de plek van de vorige code.
  5. Selecteer Opslaan.

Nadat je de feed hebt aangepast, kun je de nieuwe URL gebruiken om deze in Facebook te laden:

1. Selecteer Feed bekijken.
  2. Kopieer de URL van de pagina die wordt geopend.
  3. Volg de instructies om Een Facebook-catalogus aan te maken.

Een aangepaste feed bekijken

Als je al een catalogus hebt en je alleen besluit om een andere URL te gebruiken, zoals een aangepaste feed, dan hoef je niet al deze stappen opnieuw te doorlopen.

1. Ga naar Handelsbeheer.
  2. Selecteer Gegevensbronnen in de sectie Catalogussen.
  3. Selecteer je catalogus in de kolom Naam.
  4. Selecteer Instellingen aan de bovenkant van de pagina.
  5. Selecteer de knop met drie stippen in de sectie Schema's.
  6. Selecteer Bewerken.
  7. Voer je nieuwe feed-URL in.
  8. Selecteer Opslaan.
  9. Selecteer Nu een update aanvragen.

Een feed-URL aanpassen

Veelgestelde vragen

• Controleer of je producten zijn goedgekeurd. Facebook kan producten afwijzen om een aantal verschillende redenen, zoals:

• Mogelijk ontbreekt er productinformatie.
    • De producten voldoen niet aan de Facebook-richtlijnen (bijvoorbeeld: de verkoop van alcohol).

Controleer of de producten zichtbaar zijn in eCom: producten die niet zichtbaar zijn in je webshop, zullen ook niet zichtbaar zijn op Facebook of Instagram. Nadat je de zichtbaarheid van de producten hebt aangepast in Lightspeed, kan het soms even duren voordat ze ook op Facebook zichtbaar worden.

• Bekijk in het helpcentrum van Facebook de stap-voor-stap-instructies Producten van je Facebook-pagina taggen.

Wat nu?

Verkopen via Instagram

Verkoop je producten via Instagram door je Facebook Catalog te koppelen.

Meer informatie

Een Facebook-pixel verbinden

Verbind een Facebook-pixel om inzicht te krijgen in je klanten

Meer informatie