Op Facebook verkopen

Vanaf april 2023, heeft Meta wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de beschikbaarheid van Winkels op Facebook en Instagram voor eigenaren die werkzaam zijn in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Raadpleeg het artikel EMEA: Wijzigingen aan Winkels in het Helpcentrum voor bedrijven op de website van Meta, voor een lijst van EMEA-landen waar Winkels beschikbaar zijn.

Je kunt een catalogus aanmaken en eCom-producten aan Facebook koppelen om de verkoop te verbeteren door je producten op je Facebook-bedrijfspagina aan te bieden. Hieronder vind je de instructies daarvoor.

Verplichte stappen

1. Productvoorwaarden verifiëren

Voordat producten op Facebook gepubliceerd kunnen worden, moeten ze voldoen aan de volgende vereisten:

• Titel (maximaal 150 tekens)
  • Beschrijving (maximaal 256 tekens)
  • Prijs (deze moet hoger zijn dan € 0)
  • Afbeelding (JPG-, GIF- of PNG-formaat, minstens 500 x 500 pixels)
  • Merk (moet zichtbaar zijn in je eCom-backoffice)

Opmerking: producten die zijn verborgen in de backoffice, zullen niet in de feed worden opgenomen.

2. Een Facebook-catalogus aanmaken

Vervolgens moet je een catalogus aanmaken in je Facebook Bedrijfsmanager.

Opmerking: als je geen Facebook-bedrijfspagina hebt, moet je er eerst een aanmaken zodat je je Bedrijfsmanager hebt.

Een catalogus aanmaken:

1. Log in bij je Facebook Bedrijfsmanager.
  2. Klik op de drie horizontale lijnen in de linkerbovenhoek in het menu aan de linkerkant.
  3. SelecteerHandelsbeheer.

4. Als dit je eerste catalogus is, selecteer dan Aan de slag gaan, vervolgens Een catalogus aanmaken.
    Als je een nieuwe catalogus toevoegt, selecteer dan Catalogus toevoegenin de Catalogus-sectie.
  5. Kies het type items dat je wilt verkopen en selecteer Volgende.
  6. Selecteer Productinformatie uploaden.
  7. Selecteer het Bedrijfsmanager-account waarbij je catalogus hoort. Om een Bedrijfsmanager-account te kunnen selecteren, moet je een  bedrijfsmanager zijn.
  8. Voer een naam in voor je catalogus.
  9. Selecteer Aanmaken.

Opmerking: als je een bestaande catalogus hebt, bevelen wij je dringend aan om een nieuwe aan te maken.

3. De productgegevensfeed krijgen

Gegevensfeeds zijn URL's die zorgen voor de communicatie tussen eCom en Facebook. In je backoffice vind je twee productgegevensfeeds die voor Facebook zijn ingedeeld: een standaardfeed als je een Facebook-pixel hebt verbonden; en een variantfeed om te gebruiken als je geen Facebook-pixel hebt. Om de productgegevensfeed te krijgen:

Standaardfeed (when using a Pixel):

1. Selecteer Instellingen in de backoffice.
  2. Selecteer Feeds.
  3. Selecteer Ga naar custom feeds.
  4. Kopieer de URL voor Facebook Catalog - Main Product IDs.

Variantfeed (voor de meeste winkels):

1. Selecteer Instellingen in de backoffice.
  2. Selecteer Feeds.
  3. Selecteer Ga naar custom feeds.
  4. Kopieer de URL voor Facebook Catalog - Variant.

Opmerking: de variantfeed is gepagineerd voor 500 items per feed-URL. Je moet mogelijk meerdere URL's toevoegen om ervoor te zorgen dat al je producten worden opgenomen. Voeg daarvoor het volgende toe aan het einde van de standaard URL, waardoor de paginanummers worden verhoogd totdat het volledige aantal items in de voorraad is bereikt:

/?google=&include_variants=true&page=1
/?google=true&include_variants=true&page=2
/?google=true&include_variants=true&page=3

4. De productgegevensfeed uploaden

Nu je al een nieuwe catalogus hebt, moet je de productgegevensfeed uploaden met de URL die je in de vorige stap hebt gekopieerd:

1. Selecteer je catalogus onder  Handelsbeheer.
  2. Open het Catalogus-tabblad.
  3. Selecteer Gegevensbronnen.

4. Selecteer Artikelen toevoegen in de rechterbovenhoek.
  5. Selecteer Gegevensfeed, en klik op Volgende.
  6. Selecteer Geplande feed om een tijdsschema in te stellen.
  7. Voer de URL in en selecteer Volgende.
  8. Voer een naam in voor de geplande feed.
  9. Selecteer een standaardvaluta. Deze moet dezelfde zijn als de standaardvaluta in je eCom-backoffice.
  10. Selecteer Uploaden of Volgende.

5. Fouten corrigeren

Als er fouten zijn gegenereerd, kun je daar een lijst van vinden in je Facebook Bedrijfsmanager:

1. Ga naar Handelsbeheer.
  2. Selecteer je catalogus in de sectie Catalogus.
  3. Selecteer Problemen in het tabblad Catalogus aan de linkerkant.

Gele waarschuwingen zijn suggesties en kun je negeren. Rode waarschuwingen zijn fouten die ervoor zorgen dat producten niet gepubliceerd kunnen worden en deze worden hieronder besproken:

Probleem: Oplossing:
Universele ID's ontbreken
  • Heeft het product een merk toegewezen gekregen en
  • Is dat merk zichtbaar?
Een verplicht veld ontbreekt
Het veld mag niet uitsluitend uit hoofdletters bestaan
  • Zorg voor correct hoofdlettergebruik in de titels en omschrijvingen.
Producten ontbreken of zijn afgewezen

*Lightspeed kan niet ondersteunen bij afgewezen producten of bezwaren.

Nadat je de fouten hebt opgelost, kun je Nu uploaden selecteren en vervolgens Nu een update aanvragen.

Optionele stap

Opmerking: dit is een extra stap, hier uitsluitend beschreven. Ons Supportteam kan daar niet verder bij helpen.

Een aangepaste feed aanmaken

Je kunt snel ontbrekende productinformatie toevoegen met een eCom-productimport. Je kunt echter ook automatisch aangepaste feeds aanmaken:

• Vervang korte beschrijvingen door de producttitel.
  • Vervang merken door de winkelnaam.
  • Geef het aan als een product geen SKU of EAN heeft.

In je backoffice:

1. Ga naar Instellingen.
  2. Selecteer Feeds in de kolom Website-instellingen.
  3. Selecteer Ga naar custom feeds in de rechterbenedenhoek.
  4. Selecteer Feed toevoegen.
  5. Voer een naam in die je makkelijk kunt herkennen, zoals Facebook Custom Feed.
  6. Maak een kopie van de gewenste feed. In dit geval is dat ofwel Facebook Catalog - Main Product IDs ofwel Facebook Catalog - Variant IDs.
  7. Selecteer Opslaan.

Je wordt nu naar de pagina geleid met de oorspronkelijke code van de feed. Je kunt dit nu aanpassen door ontbrekende informatie toe te voegen.

Om de korte beschrijvingen te vervangen door de producttitel:

1. Zoek de coderegel hieronder op:
    <description>{{ product.description | cdata }}</description>
  2. Markeer en verwijder deze.
  3. Kopieer het stuk code hieronder:
    {% if product.description %}

<description>{{ product.description | cdata }}</description>

{% else %}

<description>{{ product.fulltitle | cdata }}</description>

{% endif %}
  4. Plak dit op de plek van de vorige code.
  5. Selecteer Opslaan.

Om de merken te vervangen door de winkelnaam:

1. Zoek de onderstaande coderegels op:
    {% if product.brand %}

<g:brand>{{ product.brand.title | cdata }}</g:brand>

{% endif %}
  2. Markeer en verwijder deze.
  3. Kopieer het stuk code hieronder:
    {% if product.brand %}

<g:brand>{{ product.brand.title | cdata }}</g:brand>

{% else %}

<g:brand>{{ shop.title | cdata }}</g:brand>

{% endif %}
  4. Plak dit op de plek van de vorige code.
  5. Selecteer Opslaan.

Om het aan te geven als een product geen SKU of EAN heeft:

1. Zoek de onderstaande coderegels op:
    <g:gtin>{{ product.ean | cdata }}</g:gtin>

<g:mpn>{{ product.code | cdata }}</g:mpn>
  2. Markeer en verwijder deze.
  3. Kopieer het stuk code hieronder:
    {% if product.ean or product.mpn %}
     	{% if product.ean %}
    		<g:gtin>{{ product.ean | cdata }}</g:gtin>
    	{% endif %}
    	{% if product.code %}
    		<g:mpn>{{ product.code }} </g:mpn>
    	{% endif %}
    {% else %}
    		<g:identifier_exists>no</g:identifier_exists>
    {% endif %}
  4. Plak dit op de plek van de vorige code.
  5. Selecteer Opslaan.

Nadat je de feed hebt aangepast, kun je de nieuwe URL gebruiken om deze in Facebook te laden:

1. Selecteer Feed bekijken.
  2. Kopieer de URL van de pagina die wordt geopend.
  3. Volg de instructies voor verplichte stap nummer 3 om Een Facebook-catalogus aan te maken.

Opmerking; als je al een catalogus hebt en je alleen besluit om een andere URL te gebruiken, zoals een aangepaste feed, dan hoef je niet al deze stappen opnieuw te doorlopen. In dat geval:

1. Ga naar Handelsbeheer.
  2. Selecteer Gegevensbronnen in de sectie Catalogussen.
  3. Selecteer je catalogus in de kolom Naam.
  4. Selecteer Instellingen aan de bovenkant van de pagina.
  5. Selecteer de knop met drie stippen in de sectie Schema's.
  6. Selecteer Bewerken.
  7. Voer je nieuwe feed-URL in.
  8. Selecteer Opslaan.
  9. Selecteer Nu een update aanvragen.

Veelgestelde vragen

1. Waarom worden niet al mijn producten weergegeven in mijn Facebook- of Instagram-winkel?

Controleer of je producten zijn goedgekeurd. Zoals wordt uitgelegd in de verplichte stap 4 in dit artikel, kan Facebook producten afwijzen om een aantal verschillende redenen, zoals:

• Mogelijk ontbreekt er productinformatie.
    • De producten voldoen niet aan de Facebook-richtlijnen (bijvoorbeeld: de verkoop van alcohol).

Controleer of de producten zichtbaar zijn in eCom: producten die niet zichtbaar zijn in je webshop, zullen ook niet zichtbaar zijn op Facebook of Instagram. Nadat je de zichtbaarheid van de producten hebt aangepast in Lightspeed, kan het soms even duren voordat ze ook op Facebook of Instagram zichtbaar worden.

2. Hoe tag ik mijn producten?

Bekijk in het helpcentrum van Facebook de stap-voor-stap-instructies Producten van je Facebook-pagina taggen.

Volgende stappen

Lees hier hoe je je Facebook-catalogus aan je Instagram-bedrijfsaccount kunt koppelen en ook via Instagram kunt verkopen.