Google Tag Manager en Google Global Site Tag

We hebben onlangs een webinar over verschillende Google Tools gegeven, bekijk de recording en de presentatie. In deze webinar worden de onderstaande stappen doorgenomen door één van onze support specialisten.

Zowel de Google Tag Manager als de Global Site Tag zijn gemakkelijk in te stellen binnen de Lightspeed backoffice. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je deze op een juiste manier koppelt.

Google Tag Manager

Google Tag Manager is perfect voor marketeers die externe codes en tracking pixels van online marketing tools willen toevoegen aan hun websites. Je voegt de Google Tag Manager code één keer toe aan de webshop en daarna koppel je er allerlei externe applicaties aan. Denk bijvoorbeeld aan Hotjar, Facebook, Google Analytics, of zelfs een CRM-systeem.

Deze manier van werken heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats is het handig voor al wie geen toegang heeft tot de <head> code van zijn webshop waar dit soort toepassingen gekoppeld moeten worden. Wie bovendien veel externe toepassingen wil linken, kiest ook best voor Google Tag Manager. Als je teveel dingen in je <head> code zet, zal je website namelijk trager laden.

Google Tag Manager instellen

1. Ga in de backoffice van Lightspeed via Instellingen naar Web Extras.
  2. Voor het instellen van de Tag Manager moet er een gedeelte in de <head> van de webwinkel worden geplaatst en een gedeelte in de <body>.
  3. Het deel dat in de Head geplaatst moet worden plaats je via Custom Head code > Add Code > Code. De Tag Manager plaats je zonder de volgende delen:
    “<!—Google Tag Manager —><script>” & “<—Google Tag Manager —></script>“.
  4. Het deel dat in de Body geplaatst moet worden kan je in zijn geheel plaatsen onder ‘Custom JavaScript’.
  5. Let op dat de status bij beide is ingeschakeld en sla daarna nogmaals op via opslaan rechtsboven.
  6. De Google Tag Manager is nu ingesteld!

Google Global Site Tag

De algemene site tag is een tool om conversies mee te meten in Google Ads en werkt samen met een ander codefragment (een gebeurtenisfragment of een telefoonfragment) om de conversies bij te houden.

Met de algemene site tag worden in de webshop nieuwe cookies ingesteld, waarin een unieke ID wordt opgeslagen voor de gebruiker of de advertentieklik waarmee een gebruiker naar de shop is gebracht. Google Ads kan zo conversies nauwkeuriger meten. Met de algemene sitetag kan je aangeven welke interacties op uw website als Google Ads-conversies moeten worden geteld.

Google Global Site Tag instellen

Een algemene site tag ziet er als volgt uit, alleen de dik gedrukte code dient te worden ingevoerd in Lightspeed:

<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: CONVERSION_ID -->

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-CONVERSION_ID"></script>
 <script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];
   function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
   gtag('js', new Date());

gtag('config','AW-CONVERSION_ID');
 </script>
  1. Ga in de backoffice van Lightspeed via Instellingen naar Web extras
  2. Scrol naar de kop Custom Head Code en klik op 'Add code'
  3. Voeg onder External script URL de link toe uit het script
  4. Sla deze op
  5. Klik nog een keer op 'Add Code'
  6. Voeg daar alles wat tussen de script tags staat toe
  7. De algemene site tag is nu toegevoegd!