Productfilterwaarden importeren

Met de importeertool kun je sneller filterwaarden aan producten toewijzen dan wanneer je dit handmatig zou doen.

Klik hier voor meer informatie over productfilters en hoe je die handmatig in kunt stellen.

Instructies

Om het importeren te laten slagen, moeten je gegevens van goede kwaliteit zijn. Daarom draaien de meeste stappen die je moet volgen om naar eCom te importeren om je werkblad. Klik hier voor meer informatie over het belang van een werkblad.

Volg deze stappen op om je productfilterwaarden te importeren:

1. Je werkblad voorbereiden
  2. Je werkblad importeren
  3. Je import verifiëren

Je werkblad voorbereiden

Volg deze stappen op om een werkblad aan te maken waarin je filterwaarden aan producten koppelt door de product-ID's met de titels van filterwaarden te matchen.

Belangrijk

Als je een spreadsheet in Retail POS importeert, worden de bestaande filtergegevens in Retail POS overschreven door de wijzigingen die je in het spreadsheet hebt aangebracht. Dit geldt ook voor eventuele lege of ontbrekende filterwaarden. Om ongewenst gegevensverlies te voorkomen, raden we aan om eerst je filters te exporteren en alleen de gegevens in je spreadsheet te wijzigen die je permanent wilt aanpassen in Retail POS.
  1. Klik hier om in te loggen op je Google-account en Google Spreadsheets te openen.
  2. Maak een nieuw leeg blad aan door op de + te klikken. Dit wordt je werkblad. Click__.png
  3. Kopieer de volgende kolomtitels en plak ze in kolom A, rij 1 van je werkblad:
    Temp. ID info Internal_ID Filter1 Filter2
    In deze instructies gaan we maar één filter importeren, dus is de Filter2-kolom niet nodig:
  4. Download een productexport. Dat doe je zo:
      1. Log in een nieuw tabblad in bij je eCom-backoffice.
      2. Navigeer naar ToolsExports.
      3. Klik op Nieuwe export. Screenshot_2022-12-07_at_3.39.10_PM.png
      4. Kies Producten in het vervolgkeuzemenu en klik op Exporteren.
      5. Klik op Downloaden. Screenshot_2022-12-07_at_3.38.37_PM.png
      6. Bewaar de export ergens op je computer waar je hem makkelijk kunt vinden. We raden je aan om dit bestand te dupliceren en op te slaan als back-up. Mocht je dan het verkeerde filter bewerken of mochten er bij het uploaden naar Retail POS filtergegevens verloren gaan, heb je altijd nog dit blad om eventuele fouten te corrigeren.
  5. Open de productexport in Google Spreadsheets. Dat doe je als volgt:
    1. Open je eerste tabblad met Google Spreadsheets. Houd als je een Mac hebt de command-toets ingedrukt of als je een pc hebt CTRL en klik op het Sheets-pictogram in de linkerbovenhoek van het scherm. De link wordt nu in een derde tabblad geopend.Click-the-sheets-icon---redirects.png
    2. Maak een nieuw leeg blad aan door op + te klikken.Click-the-plus-icon.png
    3. Klik op BestandOpenen.Click_file_open.png
    4. Klik op Uploaden. Click_upload.png
    5. Klik op Een bestand op je computer selecteren. Click_select_a_file_form_your_computer.png
    6. Zoek naar het geëxporteerde bestand, selecteer deze en klik op Openen.Click-open---prod-fil-values.png
  6. Selecteer in de productexport alle rijen en kolommen van je blad door op de lege rechthoek boven rij 1 en naast kolom A te drukken. Click-blank-rectangle.png
  7. Filter je producten door op Gegevens > Een filter maken te klikken.Click-data---create-a-filter.png
  8. Identificeer welke producten filterwaarden nodig hebben. Dit kun je als volgt doen:
    1. Sorteer de kolommen om je producten te groeperen door op het filterpictogram naast een kolomkop te klikken en op Sorteren A → Z of Sorteren Z → A te klikken, afhankelijk van wat je wilt bereiken. In deze instructies hebben alleen de producten in de categorie Hats (Hoeden) filterwaarden nodig. De US_Category_1 staat nu dus op alfabetische volgorde. Welke kolom je moet sorteren, hangt af van wat je wilt bereiken.Select-filter-button-Sort-A-Z-and-OK.png
    2. Nadat je de kolommen gesorteerd hebt, verberg je de rijen waar geen productfilterwaarden voor nodig zijn door ze uit je filter te halen. Dit doe je door op het filterpictogram te klikken en alleen de waarden die je wilt kunnen zien te selecteren. In deze instructies is alleen Hats geselecteerd in het filter.
  9. Markeer en kopieer de informatie uit een kolom die je zal helpen te herkennen welke productfilterwaarde voor welk product nodig is. In deze instructies kun je het product aan de productnaam herkennen.
  10. Plak deze informatie in de kolom genaamd Temporary info (Tijdelijke info) in je werkblad. Paste-in-the-temporary-info-column.png
  11. Voor de producten waar je een filterwaarde aan toe wilt wijzen, markeer en kopieer je de bijbehorende interne ID's uit kolom 1 van je productexport. Highlight-and-copy-the-internal-IDs.png
  12. Plak de interne ID's in de kolom Internal_ID van je werkblad.Paste-the-internal-IDs.png
  13. Bekijk welke filterwaarden je kunt gebruiken door het filter in je eCom-backoffice te openen, in Producten > Filters >Selecteer een filternaam. Heb je nog geen filter gemaakt? Maak er dan nu één. Klik hier voor meer informatie over het aanmaken van filters. In deze instructies heet het filter dat we openen Material (Materiaal), met de volgende beschikbare filterwaarden: Cotton (Katoen), Polyester en Wool (Wol).
  14. Maak gebruik van de informatie in de kolom Temporary info  en voer voor elke product-ID een van de beschikbare filterwaarden in de kolom Filter1 in. Zorg ervoor dat je voor identieke interne ID's dezelfde filterwaarden invoert. In deze instructies zijn er drie unieke product-ID's in de lijst van 12 producten, omdat de eigenaar 3 producten in verschillende varianten aanbiedt.
  15. Als je eenmaal aan alle producten in je werkblad filterwaarden toe hebt gevoegd, verwijder je de kolom Temporary info door op de pijl naast de kolomletter te klikken en vervolgens op Kolom verwijderen. Clicking-on-the-arrow-and-clicking-delete-column.png
  16. Sla je werkblad op op je computer in CSV-indeling. Dat doe je door op Bestand > Downloaden > Door komma's gescheiden waarden (.csv) te klikken. Clicking-file-download-as-comma-separated-values.png

Je gegevensbestand importeren

Nu je je gegevensbestand klaar hebt gemaakt en op je computer op hebt geslagen, kun je het bestand naar eCom uploaden met behulp van de importeertool.

1. Log in bij de backoffice van je eCom-winkel en klik op Tools. Click_Tools.png
  2. Navigeer naar Tools > Imports.
  3. Klik op Nieuwe import. Click_New_import2.png
  4. Klik op Browse computer. Click-browse-computer2.png
  5. Selecteer je werkblad en klik op Openen.OpenWorkingDataArtboard2.png
  6. Klik op Wat wil je importeren? en selecteer Product Filter waardes. Click-choose-what-you-want-to-import2.png
  7. De pagina toont automatisch aanvullende opties.
  8. De waarde van interne-ID in de sectie SET FIELD TYPES zal automatisch ingevuld worden met het juiste veld, mits je de kolomkoppen in je werkblad niet hebt aangepast. Je moet wel zelf het filter met de filterwaarden die je aan je werkblad hebt toegevoegd selecteren. Klik hier voor meer informatie over hoe je de juiste matches vindt. In deze instructies is het Filter - Material geselecteerd. Klik rechtsboven in het scherm op Doorgaan.Filter-Material-is-selected---Click-Continue.png
  9. Klik op Importeren starten. De importeertool begint met het verwerken van je import. Je hoeft niet op de pagina te blijven en kunt later terugkeren. Start_the_import2.png

Je wijzigingen verifiëren

Het is noodzakelijk om na afloop van het importeren te verifiëren of je bewerkingen verwerkt zijn. Controleer of de importeertool fouten meldt en test vervolgens wat willekeurige filters uit je werkblad om te zien of je bewerkingen zijn doorgevoerd.

Controleer of er fouten zijn opgetreden tijdens het importeren:

1. Log in bij de backoffice van je eCom-winkel en klik op Tools. Click_Tools.png
  2. Zoek naar je import met behulp van de datum of bestandsnaam en klik op Bekijk rapport naast de status. Click-view-report---ProdFilVal.png
  3. Zijn er foutmeldingen? Corrigeer je werkblad en importeer je bewerkingen opnieuw. Om veelgestelde vragen te bekijken en je eigen vragen over foutmeldingen te stellen, ga je naar dit Lightspeed Community-artikel.

Controleer of je bewerkingen zijn doorgevoerd

1. Open in Google Spreadsheets het werkblad dat je naar Lightspeed eCom geïmporteerd hebt. Kopieer de Internal_ID van een willekeurig product. Copy-any-product_s-internal-ID.png
  2. Open de eCom-backoffice en klik op Producten. Click-products---Prod-Fil-Va_l.png
  3. Voeg in de URL-balk een schuine streep toe na /products en plak de interne ID. Paste-in-the-URL-bar.png
  4. Druk op Enter op je toetsenbord.
  5. Scrol naar filters en vergelijk de filterwaarden die aan het product zijn toegewezen. Compare-the-filter-values-assigned.png