Btw-regels voor e-commerce per 1 juli 2021

Per 1 juli 2021 wijzigen er enkele btw-regels voor e-commerce binnen de Europese Unie. Dit artikel beschrijft hoe de relevante wijzigingen toegepast kunnen worden in Lightspeed eCom.

1. Drempelbedragen

Momenteel zijn drempelbedragen in de EU gebaseerd op het land waarin een bedrijf is gevestigd. Deze individuele drempelbedragen er land verdwijnen: er komt één gezamenlijk drempelbedrag van €10.000 voor verkopen op afstand naar alle andere Europese landen. Vanaf de order waarbij de €10.000-grens wordt behaald moet het lokale btw tarief worden gerekend (dit is het btw tarief van het EU-land van de eindklant). In eCom doe je dit door regionale belastingtarieven in te stellen.

Als webshopeigenaar dien je zelf de bedragen bij te houden: wellicht verkoopt jouw bedrijf ook via andere kanalen die niet geregistreerd staan in Lightspeed eCom. Binnen eCom kun je de Orders-export gebruiken.

1. Verwijder uit deze export de orders die zijn gecrediteerd, door de rijen te verwijderen die onder Credit_notes een factuurnummer hebben ingevuld.
  2. Haal de geannuleerde orders uit de lijst door alle rijen met de Status Cancelled te verwijderen.
  3. Verwijder eveneens de rijen die in kolom VAT_Price de waarde 0,00 hebben. Dit zijn orders waarbij geen btw in rekening is gebracht, deze tellen dus ook niet mee voor het totaal. Je kunt dit doen door middel van een filter op de kolom VAT_Price.
  4. Hierna kun je filteren op Country (kolom AG) en hier enkel de Europese landen laten staan, het land waar je gevestigd bent telt niet mee.
  5. Nu kun je een som maken van Product_price (kolom AQ) om het totaalbedrag te berekenen.

In 2021 geldt het drempelbedrag van €10.000 voor verkopen vanaf 1 juli. In andere jaren begint de telling vanaf 1 januari. Heb je het vorige jaar de drempelbedragen overschreden, dan reken je dit jaar standaard de lokale btw-tarieven. Beheer de landen onder Internationalisatie zorgvuldig, voeg enkel de landen toe waar jij naar wilt verzenden.
Wanneer je verkopen naar andere EU-landen niet hoger zijn dan €10.000 per jaar, wordt je bedrijf gezien als “micro business”. Als dit het geval is, blijf je de btw van je thuisland heffen zoals je nu al doet en hoef je geen regionale tarieven in te stellen.

Je kunt je aanmelden voor de One Stop Shop om btw aan te geven en af te dragen voor alle landen gezamenlijk. Dit is niet verplicht, maar maakt belasting afdragen makkelijker: wanneer je je registreert kun je btw aangifte doen in één land. Het systeem is beschikbaar voor bedrijven binnen en buiten de EU.
Door One Stop Shop kunnen bedrijven via één land belastingaangifte doen in plaats van in meerdere landen. Voor bedrijven binnen de EU is dit logischerwijs hun thuisland; bedrijven van buiten de EU kunnen een lidstaat kiezen als locatie waar zij aan hun btw-verplichtingen voldoen. De btw over alle verkopen aan de EU zal dan via One Stop Shop afgedragen worden.

Regionale tarieven klaarzetten
Middels de volgende stappen kun je de regionale tarieven alvast klaarzetten en deze activeren zodra je de drempel hebt overschreden. Wil je onmiddellijk de regionale tarieven gaan gebruiken? Dan hoef je enkel stap 1 t/m 4 te volgen.

1. Ga naar Instellingen > Internationalisatie en noteer de Europese landen waar je naartoe verzendt.
  2. Ga naar Instellingen > Belastingen en kies voor Belastingtarief toevoegen. Geef het tarief een titel en voer 21% belasting in.
  3. Open het nieuwe tarief en voeg regionale belastingtarieven toe voor elk Europees land dat geactiveerd is onder Internationalisatie. Je geeft per land het tarief in en bij soort belasting kies je voor “Federal Tax vervangen”; hiermee wordt 21% vervangen door het ingevulde tarief.
  4. Nadat alle regionale tarieven zijn ingevuld, kies je voor Opslaan.
  5. Op het moment dat je de drempel van €10.000 hebt behaald, ga je naar Tools > Exports en maak een export van je Producten.
  6. Ga opnieuw naar Instellingen > Belastingen en stel je het nieuwe tarief in als standaard.
  7. Verwijder het oude 21% tarief.
  8. Ga naar Tools > Imports en start een nieuwe import met de volgende instellingen:
  9. Het is aan te raden om het veld Stock_Level over te slaan. Mochten er in de tussentijd producten zijn besteld, dan is het voorraadaantal niet meer gelijk.
  10. Wanneer deze import is voltooid, is het nieuwe btw tarief met regionale tarieven gekoppeld aan al je producten. Herhaal alle stappen zo nodig wanneer je ook producten met het lage btw-tarief verkoopt.
Let op: Lightspeed zal op de productpagina’s standaard de verkoopprijs tonen van het land waar jouw webshop is gevestigd. Pas in de checkout geeft de klant zijn adres in en is bekend of het btw-tarief van een ander land in rekening moet worden gebracht. Na het invullen van het land ziet de klant het bedrag met de lokale btw (prijs excl btw + btw tarief van EU-land).

2. Importeren van goederen buiten de EU naar de EU

Wanneer je producten van buiten de EU importeert, moet hier import belasting over betaald worden in het EU-land waar de goederen binnenkomen. Dit is het geval wanneer de order geleverd wordt aan niet-btw-plichtigen: particulieren of ondernemers zonder btw-aangifte. Voorheen waren pakketten met een waarde onder de 22 euro hiervan vrijgesteld, vanaf 1 juli wordt op alle pakketten btw geheven.

Voorbeeld: je producten komen uit China en worden via jouw webshop rechtstreeks geleverd aan een consument in Duitsland. Hier moet Duitse btw over worden afgedragen. Over deze goederen moet import belasting worden afgedragen.

Als webwinkelier heb je twee opties: je kunt ervoor kiezen om importbelasting te heffen op het moment van verkoop of niet.

1. Wijzig niets in je instellingen
    Het is niet verplicht om importbelasting te hebben op het moment van verkoop; je kunt als bedrijf voor de traditionele verwerking via de douane kiezen. De vervoerder zal import belasting heffen bij de consument. Dit is voor jou als bedrijf de makkelijkste optie, maar kan voor de consument voor onverwachte kosten of vertraging zorgen.

2. Hef import belasting in de checkout
    Wanneer je de belasting via eCom wilt heffen, dien je via Instellingen > Belastingen een nieuw Belastingtarief toe te voegen. Dit wordt een specifiek tarief voor de producten die van buiten de EU worden verzonden naar de consument, gebruik een duidelijke titel om dit te herkennen. Bij Belasting vul je het percentage importbelasting in.
    Voeg nu een regionaal belastingtarief toe voor elk land binnen de EU waar je naartoe verzendt (de landen in de lijst onder Instellingen > Internationalisatie). Kies bij elk tarief voor “Combineren met Federal Tax” om de twee tarieven te combineren.

Overweeg je bedrijf te registreren voor de Import One Stop Shop voor producten met een waarde tot €150. Dit maakt het makkelijker om belastingaangifte te doen en de importbelasting te betalen voor goederen die van buiten de EU worden geïmporteerd. Import One Stop Shop is beschikbaar voor bedrijven binnen en buiten de EU.

Disclaimer – De informatie in deze publicatie is van algemene aard en niet bedoeld als advies in de situatie van een specifieke persoon of entiteit. Dit artikel beschrijft hoe de relevante wijzigingen in Lightspeed eCom kunnen worden ingesteld. Hoewel we ernaar streven correcte en relevante informatie te bieden, kunnen we niet garanderen dat de informatie in deze gids correct is op de datum waarop deze wordt ontvangen of dat deze informatie in de toekomst correct blijft. Niets in deze gids is bedoeld als aanvulling op juridisch, financieel, belastingtechnisch of andersoortig advies en deze gids is geen vervanging voor advies van uw eigen professionele adviseurs.