Verzenden met PostNL

PostNL is alleen beschikbaar in Nederland en België. Voor meer informatie klik hier.

Met de PostNL integratie geeft u uw klanten extra verzendmogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld de leverdatum en -tijd opgeven, of het pakket laten bezorgen op het Postkantoor (PakjeGemak). Ook kunt u eenvoudig pakketten versturen binnen en buiten Europa.

De integratie maakt gebruik van het land van je klant dat tijdens de check-out is ingevoerd en de productgewichten om de bijbehorende verzendservices die door jou zijn geconfigureerd in de eCom-backoffice weer te geven. Met een betaald abonnement op PostNL kun je ook PostNL-verzendlabels printen vanuit de order en verzendgegevens naar je PostNL-account sturen.

Gebruik dit artikel om:

PostNL inrichten

Om PostNL op je website in te schakelen voer je de volgende stappen uit:

1. Ga naar de PostNL-instellingen

1. Klik in de eCom-backoffice op Instellingen.
    2. Klik op Verzendmethoden.
    3. Klik op PostNL configureren.
  2. Stel het herkomstadres in

1. Scrol naar de sectie HERKOMSTADRES en voer het adres van je winkel in.
  3. Prijs instellen

1. Klik in de sectie LOG-ININFORMATIE op Activeer deze integratie en zorg ervoor dat de schakelaar Aan staat.
    2. Scrol naar het gedeelte PRIJS en klik Voeg prijzen toe.
    3. Selecteer een verzendmethode in het vervolgkeuzemenu.
    4. Klik op Opslaan.
    5. In het gedeelte VERZENDMETHODE schakel je de schakelaar Deze verzendmethode inschakelen in.
    6. Scrol naar het gedeelte CONFIGURATIE:
      1. Voor Gratis verzending boven voer je het kleinste bedrag in dat klanten moeten uitgeven om gratis verzending te ontvangen. Laat dit veld leeg om de functie uit te schakelen.
      2. Voor Belastingtarief selecteer je het belastingtarief van je verzendmethode.
    7. Scrol naar het gedeelte GEWICHTEN en klik op Gewicht toevoegen.
    8. Voer in de pop-up het minimumgewicht, het maximumgewicht en de prijs in.
    9. Klik op Opslaan.
    10. Blader naar het gedeelte LANDEN en klik op Landkeuze wijzigen. Selecteer de landen waarvoor deze verzendmethode beschikbaar is.
    11. Klik op Opslaan.
    12. Herhaal stappen 5-15 totdat je alle verzendmethoden hebt aangemaakt die je bedrijf nodig heeft.
  4. Maak PostNL-tarieven zichtbaar bij de check-out

1. Aan de rechterkant van Mode, zet je de modus op Live.
  5. PostNL-verzendlabels inschakelen (optioneel)

1. Vul het formulier in hier in (Alleen in het Nederlands).
    2. Wacht 3-10 werkdagen om de inloggegevens van PostNL te ontvangen.
    3. Zodra je een bevestiging van je bedrijfsaccount hebt ontvangen, krijg je je PostNL-inloggegevens, inclusief je:
      • Klantennummer - Zescijferig nummer
      • Klantcode - Vierlettercode
      • Locatiecode - Zescijferig nummer
      • PostNL API-toets - Je kunt dit stappenplan gebruiken (alleen in het Nederlands) .
    4. Klik in de eCom-backoffice op Instellingen.
    5. Klik op Verzendmethoden.
    6. Klik op PostNL configureren.
    7. In de sectie LOGIN-INFORMATIE voer je de inloggegevens die je van PostNL hebt verkregen in de respectievelijke velden.
    8. Klik op Opslaan. Nieuwe orders met PostNL als verzendmethode krijgen een printbaar verzendetiket. Voor meer informatie over het afdrukken van verzendlabels, klik hier.
  6. Controleren PostNL-instellingen

1. Scrol naar het volgende gedeelte en schakel de instellingen in of uit zoals vereist. Voor meer informatie over de instellingen in elk gedeelte, klik op een van de volgende onderdelen:
      1. Verzendmethoden
      2. Extra verzendopties
      3. Instellingen
      4. Levertijd

PostNL instellingengids

U kunt PostNL instellen onder Instellingen > Verzendmethoden > PostNL configureren. U komt dan terecht op een pagina waar u de volgende opties kunt instellen:

Login Informatie

Login-informatie is niet nodig om de tarieven in je check-out weer te geven. Als je PostNL-verzendlabels wilt afdrukken, is inloginformatie vereist. Zie de stap-voor-stap instructies hier. voor instructies over het aanmaken van verzendlabels.

• Schakel deze integratie - activeer PostNL door de checkbox aan te vinken.
  • Mode - zet op Test wanneer u de shop aan een testaccount (staging) van PostNL wilt koppelen. Zet op Live wanneer u de shop aan een live account van PostNL wilt koppelen.
  • Klantnummer - dit is het unieke nummer van uw account. Dit wordt door PostNL verstrekt.
  • Klantcode - dit is het unieke nummer die door PostNL wordt verstrekt.
  • Locatiecode - dit is een nummer dat uw verzendlocatie vertegenwoordigt. Dit wordt door PostNL verstrekt.
  • Mode - zet op Test wanneer u de shop aan een testaccount (staging) van PostNL wilt koppelen. Zet op Live wanneer u de shop aan een live account van PostNL wilt koppelen.
  • API Key - vul hier je persoonlijke PostNL API key in, deze kan je vinden in de PostNL API manager portal. Je kan dit stappenplan gebruiken om je API key te vinden.

Verzendmethoden

Naast de standaard thuisbezorgmethode waarbij u kunt bezorgen op een dag en tijdstip naar keuze, met PostNL Checkout, kunt u met de PostNL integratie ook extra verzendmethoden aanbieden.

• Levering op dezelfde dag - Klanten kunnen kiezen voor levering op dezelfde dag als ze voor 12.00 uur bestellen.
  • Rembours - klanten kunnen door middel van rembours pakketten aan de deur betalen.
  • Mailbox delivery (Brievenbuspakje) - pakketten die door de brievenbus passen.
  • Ophalen bij een pakketautomaat (PakjeGemak) - naast stipte thuisbezorging heeft PostNL ook een landelijk netwerk van ophaalpunten. Uw klanten hebben de keuze om hun bestelling op te halen op een van de vele Postkantoren. Onder andere bij Albert Heijn, Bruna, Jumbo en Primera.
  • Extra vroeg ophalen en avondlevering - met de optie Extra Vroeg Ophalen kunnen uw klanten hun pakket zelf ophalen bij 400 locaties in Nederland. Dit kan van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 8.30 uur. Bij avondleveringen worden pakketten 's avonds tussen 18.00 en 21.30 afgeleverd.
  • Europe levering (Eu-Pack) - pakketten verzenden naar landen binnen de Europese Unie, Klik hier voor meer informatie.
  • Wereldwijde levering (Global-Pack) - pakketten verzenden naar landen buiten de Europese Unie. Klik hier voor meer informatie..

Verzendmogelijkheden

• Verzekerd versturen (Verhoogd aansprakelijk) - u kunt het pakket verzekeren als u kostbare goederen wilt versturen. Klik hier voor meer informatie.
  • Retour bij geen gehoor - het pakket wordt geretourneerd bij geen gehoor en kan door middel van MijnPakket een nieuw afleveradres krijgen.
  • Handtekening bij ontvangst - de ontvanger van het pakket bevestigt ontvangst met een handtekening en zijn naam in blokletters. Dit geeft u zekerheid dat het pakket ook afgeleverd is bij de klant. Klik hier voor meer informatie..
  • Bezorgen bij buren niet toestaan - het pakket zal niet worden afgeleverd bij de buren wanneer de geadresseerde niet thuis is.
  • Notificatie - sta postNL toe om berichten over de verzending te sturen via sms of e-mail.

Instellingen

• Barcode type - het systeem genereert dit voor u en wordt door PostNL verstrekt.
  • GlobalPack barcode type - het type barcodes dat het systeem voor u zal genereren bij een wereldwijde verzending (GlobalPack). Dit wordt door PostNL verstrekt.
  • GlobalPack barcode bereik - een uniek nummer dat PostNL verstrekt.
  • Laat klanten een levertijd kiezen - activeer deze optie om klanten zelf een datum te laten kiezen voor aflevering van het pakket.
  • Belasting - het belastingtarief voor alle PostNL verzendmethode.
  • Laat levering op zondag toe - Laat klanten de zondag kiezen als leveringsdag bij de check-out. Neem contact op met je PostNL-accountmanager.
  • Laat levering op maandag toe - Laat klanten de maandag kiezen als leveringsdag. Dit heeft geen invloed op de avondleveringen. Neem contact op met je PostNL-accountmanager
  • Bestel vóór deze tijd om levering op maandag aan te bieden - Kies tot welk tijdstip klanten kunnen bestellen om de volgende maandag als leveringsdag toe te staan.

Afzenderadres

Verzenddagen zijn van invloed op de levertijden bij de check-out. Je kunt aangeven op welke dagen je pakketten bij PostNL aflevert. Je kunt ook de tijd configureren die je nodig hebt om de bestelling te verzenden om daarmee de vroegste leverdatum te bepalen.

Herkomstadres

Gebruik deze sectie om het retouradres te definiëren zoals weergegeven op de labels. Deze sectie is nodig om de verzendkosten te laten verschijnen bij de check-out. Klik op hier voor instructies voor het instellen.

Prijzen

Gebruik deze sectie om te bepalen wat je klanten moeten betalen voor de verzending. Deze sectie is nodig om de verzendkosten te laten verschijnen bij de check-out. Voor instructie over de instellingen, klik hier.

U kunt per bezorgoptie de prijs per gewichtsklasse instellen. Kijk voor meer informatie over het indelen van gewichten bij verzendmethoden.

• Verzendmethode toestaan - activeer deze status als u gebruik wilt maken van de verzendmethode.
  • Gratis verzending boven - vul hier in vanaf welk orderbedrag (in euro's inclusief BTW) uw klanten geen verzendkosten hoeven te betalen. Brengt u altijd verzendkosten in rekening? Laat dit veld dan leeg.
  • Belasting - geef hier het BTW-tarief aan dat u heft over de verzendkosten. Ziet u in het uitklapmenu geen waarden staan, dan dient u deze eerst aan te maken via Instellingen > BETAALINSTELLINGEN > Belastingen in het linker menu van de backoffice.
  • Gewichten  - vul hier het minimale en maximale gewicht in, in grammen per klasse en geef deze klasse een prijs.
  • Prijs - Voer de prijs voor deze verzendmethode in, inclusief belasting.
  • Landen - Selecteer de klanten waarvoor deze weightklassen en prijzen geldt. Let op! Wilt u naar Duitsland een hogere verzendkosten dan binnen Nederland, maar dan 2 prijsmatrixen aan voor dezelfde verzendmethode (in dit geval dus 2x Service point)

Attachments