Testen van je checkout

De geavanceerde, workflow-, verzendings-, btw-, betalings- en landinstellingen beïnvloeden je checkout. Wanneer je deze instellingen wijzigt, moet je je checkout controleren om te verzekeren dat die correct werkt.

Dit artikel bevat het testproces, terugbetaling van testorders en een beschrijving van het checkoutproces voor klanten.

Testproces

Volg deze stappen om je checkout te controleren. Voor een volledige test van:

• verzendmethoden voer je stap een tot en met vijf uit.
  • betaalmethoden voer je alle stappen uit.
  1. Je eCom shop bekijken

Testen: bekijk de voorpagina van je eCom shop door naar de URL ervan te gaan. Of ga naar je voorpagina vanuit je backoffice; klik op het scherm Voorpagina op Bekijk shop.

2. Testen van je winkelwagen

1. Zoek een product en voeg het toe aan je winkelwagen.
    2. Open je winkelwagen en controleer of je producten zijn toegevoegd.

Geslaagd: producten zijn beschikbaar en kunnen aan de winkelwagen worden toegevoegd

3. Testen van je checkoutknop

Open je winkelwagen en klik op Checkout.

Geslaagd: de checkoutknop is zichtbaar

Problemen oplossen: als je geen Checkout-knop ziet, heb je je betaalprovider mogelijk nog niet ingeschakeld.

4. Klantgegevens testen

Controleer of alle benodigde velden zichtbaar zijn. Als je bijvoorbeeld klanten uit Noord-Amerika gaat krijgen, moet je controleren of het veld Regio aanwezig is.

Geslaagd: alle vereiste velden zijn zichtbaar.

5. Verzendmethoden testen

Verzendmethoden per regio testen:

1. Ga naar het scherm met klantengegevens en voer een verzendadres in jouw regio in.
    2. Ga terug naar het gedeelte verzendmethode van de checkout en controleer of er verzendmethoden in jouw regio zichtbaar zijn.
    3. Herhaal deze stappen voor elke vereiste regio.

Verzendmethoden per product testen:

1. Ga naar je website en voeg producten aan je winkelwagen toe die bij een normale order kunnen horen.
    2. Ga terug naar het gedeelte verzendmethode van de checkout en controleer of er verzendmethoden voor deze groep producten zichtbaar zijn.
    3. Herhaal deze stappen voor alle soorten orders die je kunt verwachten.

Geslaagd: alle vereiste verzendmethoden zijn zichtbaar op het scherm
    Niet geslaagd: er verschijnt een bericht Geen verzendmethoden zichtbaar voor dit land.

Problemen oplossen: voor hulp bij ontbrekende verzendmethoden in de checkout klik hier.

6. Betaalmethoden testen

De voorwaarden voor het slagen verschillen afhankelijk van de betaalproviders. Sommige accepteren betalingsgegevens bij de checkout, bijvoorbeeld: Cayan of Stripe. Andere sturen klanten door naar de betaalpagina van de provider, bijvoorbeeld: PayPal of Klarna: Betaal later.

Testen van providers die gegevens accepteren bij de checkout

1. Controleer of de betaalprovider in dit gedeelte van de checkout kan worden geselecteerd.
    2. Voer creditcardgegevens in.
    3. Gebruik indien mogelijk testkaartnummers die afhankelijk van je betaalprovider beschikbaar kunnen zijn. Bij gebruik van echte creditcards kan je betaalprovider kosten in rekening brengen.

Testen van providers die doorsturen na checkout

1. Controleer of de betaalprovider in dit gedeelte van de checkout kan worden geselecteerd.

Deels geslaagd: er kunnen betaalmethoden worden geselecteerd. Als er volledig geslaagd is, word je na het klikken op Kopen doorgestuurd naar de Bedankt-pagina.

Deels geslaagd: er kunnen betaalmethoden worden geselecteerd. Als er volledig geslaagd is, word je na het klikken op Kopen doorgestuurd naar de betaalgegevenspagina.

Problemen oplossen: controleer of je betaalmethoden ingeschakeld zijn in eCom-backoffice > Betaa-methoden.

7. Testen van de knop Kopen

In de bevestigingsfase bevestig je dat je instemt met de algemene voorwaarden en daarna klik je op Kopen.  Afhankelijk van je betaalprovider is de betalingstest geslaagd als:

1. het volgende scherm van de fase Bedankt verschijnt.
    2. er een betaalpagina verschijnt.

Geslaagd: er kan op de Kopen -knop worden geklikt.

8. Testen van het doorsturen naar een betaalpagina

Deze test is bedoeld voor betaalproviders om betalingsgegevens te ontvangen na het doorsturen. Bij een geslaagd doorsturen wordt er bevestigd dat de instellingen in eCom-backoffice Instellingen > Betaalproviders correct zijn ingevoerd.

Geslaagd: de klant is doorgestuurd naar de pagina van de betaalprovider om zijn of haar gegevens in te voeren.

Desgewenst kun je betalingsgegevens invoeren om te testen of:

• de betaalprovider een transactie kan accepteren.
    • het doorsturen naar je Bedankt-pagina gebeurt na een geslaagde transactie.
  9. Testen van het doorsturen naar de Bedankt-pagina

Geslaagd: de klant wordt doorgestuurd naar de Bedankt-pagina.

Problemen oplossen:

• als een klant wordt teruggestuurd naar het betalingsscherm, is de betaling mogelijk mislukt. Neem in dat geval contact op met de betaalprovider.
    • Als er een fout optreedt of een pagina niet kan worden weergegeven, is de oorzaak meestal dat de gegevens voor de betaalprovider onjuist zijn ingevoerd. Raadpleeg de instructies voor het instellen van de betaalprovider voor meer informatie.
    • Je kunt inhoud op de Bedankt-pagina toevoegen via eCom-backoffice Inhoud > Bedankt voor je aankoop!

Testorders terugbetalen

Het is aanbevolen je testorders te annuleren. Anders blijft er productvoorraad in de testorders aanwezig.

1. Open de eCom-backoffice en klik op Orders.
  2. Klik op het ordernummer.
  3. Blader naar de onderkant van de pagina en klik op Order annuleren.
  4. Log in bij je betaalprovider en betaal daar de order terug.

Voor meer informatie over het terugbetalen van orders klik hier.

Het checkoutproces voor klanten

Een klant doorloopt de volgende stappen als hij of zij iets aanschaft:

1. bekijkt de voorpagina van je eCom shop door naar de URL ervan te gaan.
  2. zoekt een product en voegt het toe aan de winkelwagen.
  3. opent de winkelwagen en klikt op Checkout.
  4. In het gedeelte voor de klantgegevens voert hij of zij persoonlijke gegevens en verzendinformatie in.
  5. In het gedeelte voor de verzendmethode selecteert hij of zij de gewenste verzendmethode.
  6. In het gedeelte voor de betaalmethode selecteert hij of zij de gewenste betaalmethode. Afhankelijk van de betaalmethode kunnen er hier de gegevens van een betaalkaart worden ingevoerd.
  7. In het gedeelte voor bevestiging moet er mogelijk worden bevestigd dat de algemene voorwaarden begrepen zijn. Daarna klikt de klant op Kopen.
  8. Daarna wordt de klant, afhankelijk van de betaalmethode:
    1. doorgestuurd naar de Bedankt-pagina.
    2. doorgestuurd naar een betaalpagina, waar hij of zij de creditcardgegevens kan invoeren.
  9. gestuurd naar de Bedankt-pagina als de checkout met succes voltooid is.