Het dashboard van een order

Bij VERKOOP > Orders komen al uw orders binnen. Om een order te openen, hoeft u alleen maar op de order te klikken. U komt automatisch uit op het Dashboard van de order, waar u een overzicht van de order vindt. Via de tabbladen rechts bovenaan krijgt u gedetailleerde informatie over de order. Onderaan het order-dashboard vindt u daarnaast enkele knoppen voor het inlichten van de klant, het verzenden van een betaalherinnering, het kopiëren van de order, het in de wacht zetten van de order en het annuleren van de order.

Order dashboard

Factuuradres en Verzendadres
Deze twee blokken geven aan waar de order naartoe gestuurd moet worden. In de vakken staat daarnaast een plattegrond waarop u de adressen kunt vinden. Staat er geen plattegrond, dan is het adres niet goed ingevoerd.

Betaalmethoden
In het vak onder Factuuradres staan de betaalmethoden. Hier kunt u zien welke betaalmethode de klant heeft gebruikt. U kunt de order op betaald zetten door op de blauwe knop Betaald te klikken. Indien de klant direct betaald heeft, bijvoorbeeld via iDEAL, dan zult u hier een grijze knop met Niet betaald zien staan, waar u op zou kunnen klikken wanneer de betaling niet goed door u wordt ontvangen. Onder deze knop vindt u de knop Print facturen. Als u op deze knop klikt, maakt het systeem een PDF-bestand aan van alle facturen die staan bij het blok Facturen. Dit blok is te vinden onder Betaalmethoden. Mocht u meerdere talen hebben ingesteld in de webwinkel, dan kunt u in het drop-downmenu de juiste taal kiezen waarin de facturen worden weergegeven in het PDF-bestand.

Facturen
In dit vak komt de factuur te staan. Facturen worden direct aangemaakt bij de bestelling. Indien u dit liever handmatig doet, of pas nadat de factuur betaald is, gaat u naar ALGEMEEN > Instellingen > Geavanceerd > Tabblad Administratie en stelt u in wanneer de factuur aangemaakt moet worden. Door te klikken op de link Credit factuur aanmaken kunt u een retourzending instellen. Dit kunt u ook doen bij het vak Retour, wat hetzelfde werkt. Onder credit factuur wordt er direct een factuur aangemaakt en is de retourzending niet meer te wijzigen. Indien een retourzending in gedeelten teruggestuurd wordt, kunt u per teruggestuurd deel een credit factuur aanmaken. U kunt facturen aanpassen door op de blauwe i naast de factuur te klikken. Er opent vervolgens een pop-upvenster waar u een factuur op betaald/niet betaald kunt zetten en een levertijd kunt instellen die te zien is op de factuur. Indien u zelf een levertijd wilt opgeven, dan kunt u dat in het veld custom text field doen. U kunt vervolgens de factuur aanpassen of, indien de factuur al eerder naar de klant gestuurd is, de factuur opnieuw versturen.

Verzendmethoden

Naast de betaalmethoden vindt u de verzendmethoden. In dit blok staat aangeven via welke verzendmethode de klant de producten wenst te ontvangen. Als u de verzending heeft aangemaakt en verzonden, kunt u klikken op de blauwe knop Verzonden. De klant krijgt dan automatisch een e-mail waarin staat dat de order verzonden is. Indien u werkt met Track & Trace codes, dient u deze in te voeren in het invoerveld voordat u op Verzenden klikt. De klanten zullen dan de Track en Trace e-mail ontvangen in plaats van de gewone order verzonden e-mail.

Verzendingen
In dit vak wordt de pakbon aangemaakt. Indien de order is verstuurd, maar nog niet de status verzonden heeft, kunt u naast de pakbon op de blauwe i klikken om de status aan te passen naar verzonden en de track & trace code in te vullen. Dit kunt u ook doen in het vak Verzendmethoden. Klik op het printericoon om de pakbon te openen als PDF-bestand.

Status
In het drop-downmenu bij status kunt u een eigen status toevoegen aan de order. Als u dit vak niet ziet staan, dient u eerst eerst een Aangepaste status aan te maken. Dit kunt u doen door naar ALGEMEEN > Instellingen > Workflow > Tabblad Order status te gaan via het linker menu van uw backoffice. Bij het dashboard kunt u dan één van de statussen selecteren uit het drop-downmenu. Deze status vervangt de systeemstatus.

Klant
Onder de statusbar vindt u de klantgegevens. Klik op Bekijk klant om alle informatie over de klant te bekijken. Via Klant inlichten kunt u een bericht sturen naar de klant. Het bericht wordt toegevoegd aan de automatische e-mail Klant inlichten die te vinden is bij DIENST > E-mails & teksten > Klant inlichten.

Taken
Als er meerdere gebruikers verbonden zijn aan uw backoffice is het mogelijk om een taak toe te wijzen aan een andere gebruiker of u kunt een taak toevoegen voor uzelf. Klik hiervoor op Taak toevoegen. Er verschijnt dan een pop-upvenster in beeld, waarin u datum, tijd, status, omschrijving en andere opties kunt toevoegen voor de specifieke taak.

Retour
Wanneer klanten niet tevreden zijn over het product, is er een periode waarin zij het product terug kunnen sturen. Deze retourzendingen kunnen in uw backoffice beheerd worden door in de originele order op het order-dashboard op Retour aanmaken te klikken. Er opent vervolgens een pop-upvenster waarin u kunt aangeven welke producten u retour heeft ontvangen. In het drop-downmenu kunt u aangeven hoeveel producten u retour heeft ontvangen. Producten die u niet retour heeft ontvangen moet u dus op 0 laten staan. U kunt in het pop-upvenster verder nog retour reden en retour actie invullen. Deze opties kunt u aanmaken bij VERKOOP > Retouren onder de tabbladen Retour reden en Retour acties.

Memo
Een memo is een kort bericht aan uzelf of aan een andere gebruiker (bijvoorbeeld een collega). Dit is dus iets anders dan een taak toevoegen. Deze memo verschijnt op het dashboard van de order.

Product
Dit is een overzicht van de producten die besteld zijn. Hier kunt u de productnaam, het aantal, de prijs per stuk, de korting en het totaalbedrag inzien.

Overige tabbladen

• Klant - hier vindt u het overzicht van de gegevens die zijn ingevuld door de klant. U kunt hier nog gegevens aan toevoegen of aanpassen.

• Producten - een overzicht van de producten die besteld zijn bij de order.

• Facturen - een overzicht van alle facturen die zijn aangemaakt in de order. Hier staan ook eventuele credit facturen.

• Verzendingen - een overzicht van de pakbonnen.

• Retouren - een overzicht van de geplaatste retouren met daarbij de reden en actie, hoeveelheid producten, het terug te betalen bedrag en de status van de retour.

• Tickets - een klant kan via Mijn account in uw webwinkel een vraag stellen (oftwel, een ticket sturen). Deze vraag komt dan onder Tickets te staan te staan. U kunt aan de status zien of u het ticket al heeft beantwoord of niet. U kunt het ticket bekijken door op het vergrootglas te klikken.

• Geschiedenis - voorgaande handelingen die zijn verricht voor de order, zoals het aanmaken van de factuur.