Productvarianten aanmaken [product opties]

Verkoopt u in uw webwinkel producten die u in verschillende uitvoeringen, maten en/of kleuren of uitrustingsniveau kunt leveren? Op deze pagina kunt u productoptiesets aanmaken, waarmee u klanten de mogelijkheid biedt om van een gekozen product een specifieke variant te bestellen. Bijvoorbeeld een kledingstuk met een door klanten via uitklapmenu's zelf te bepalen kleur, maat en/of bedrukking, of systeemconfiguratie van een computer of laptop.

De te kiezen waarden van producteigenschappen kunt u onderbrengen in een speciale verzameling, in SEOshop-terminologie een productoptieset genoemd. Een productoptieset kunt u voorzien van een zelfgekozen naam en vervolgens koppelen aan producten in uw assortiment die de in de productoptieset opgenomen eigenschappen bezitten.

Productoptiesets aanmaken

1. Ga in het linkermenu in de backoffice naar CATALOGUS > Product opties.
  2. Klik op de groene plus-knop in de navigatie bovenaan het scherm om een productoptieset aan te maken. Er opent een pop-upvenster waar u een Titel kunt invullen, zijnde de naam van een product dat de eigenschappen in de productoptieset heeft. Als u bijvoorbeeld online kleding verkoopt, dan kunt u een productoptieset voor T-shirts en een aparte voor broeken aanmaken. Als voorbeeld maken we een productoptieset voor T-shirts aan. Klik op Opslaan om hem aan te maken.
  3. Op de pagina die volgt, kunt u waardenverzamelingen aan de betreffende set toevoegen, in dit geval maat en kleur. Vul bij Opties Maat in. Ernaast ziet u een rood stopbord en een groene plus. Klik op de groene plus om een waarde aan te maken, of op het stopbord om hem te verwijderen. In het voorbeeld willen we naast de maat nog een kleur toewijzen. Klik hiervoor opnieuw op de groene plus. Onder het invoerveld Maat verschijnt er een nieuw invoerveld, waar u Kleur invult. U heeft nu twee productopties (eigenschappen) aangemaakt: maat en kleur.

4. De volgende stap is het toevoegen van waarden. Naast het rode stopbord en de groene plus staat in blauwe letters Waarde toevoegen. Klik hier op om de eerste waarde toe te voegen. Naast de optie Maat verschijnt nu een leeg invoerveld. Hier kunt u de waarde(n) van een productoptie invullen, bijvoorbeeld S. Klik ernaast op de groene plus als u nog meer waarden van producteigenschappen wilt toevoegen. In het geval van maatsoorten (S, M, L & XL) heeft u in totaal vier waardevelden nodig. Herhaal dit proces voor andere productopties, in dit geval de kleur.

5. Als u klaar bent, ziet u de onderstaande afbeelding op het scherm in de backoffice:

U kunt maximaal 100 productopties aanmaken en wel als volgt: U heeft een categorie T-shirt met twee productopties: Maat en Kleur Bij Maat heeft u de soorten S, M, L en XL. (vier afzonderlijke waardevelden) Bij Kleur heeft u de opties Zwart, Rood en Blauw (drie afzonderlijke waardevelden) In totaal heeft u nu 4 x 3 = 12 productopties.
  6. Klik rechtsonder op Opslaan om de productoptieset aan te maken.

Een productoptieset aan een product toevoegen

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar CATALOGUS > Producten. Selecteer het gewenste product. U belandt in het tabblad Algemeen.
  2. Hier ziet u vijf uitklapmenu's staan, waarvan het vierde Product opties is. Kies hier de van toepassing zijnde productoptieset, in het voorbeeld hierboven zou dit dus T-shirt zijn. Klik rechtsonder uw scherm op Opslaan & doorgaan.

3. U bevindt zich nog steeds in de bewerkingsomgeving van het product. Klik rechtsboven op het tabblad Prijzen en Voorraad. Als het een nieuwe productoptieset is, dan zijn de opties automatisch toegevoegd via het tabblad Prijzen en Voorraad.

Waarden aangepaste productoptieset toevoegen

1. Als de productoptieset aangepast is, dan worden de nieuwe waarden niet automatisch toegevoegd. het scherm om de verschillende opties toe te voegen of te verwijderen.
  2. Er opent een pop-up venster met daarin alle beschikbare opties, bijvoorbeeld Kleur Blauw, Maat S of Kleur Rood, Maat L. Vink de opties die u wilt toevoegen aan het betreffende product. Het kan zo zijn dat niet alle beschikbare opties van toepassing zijn op het product, in dat geval kunt u ze weglaten. Als u alle gewenste opties heeft aangevinkt, klik dan linksonder in het scherm op Met Geselecteerd > Productvarianten aanmaken. Verwijderen van productopties gaat op dezelfde manier, alleen dan klikt u op Met Geselecteerd > Productvarianten verwijderen.

3. U heeft nu alle gewenste productopties ingevoerd. Nu kunt u per productoptie de prijs en voorraad beheren.